Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
24564
post-template-default,single,single-post,postid-24564,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

YENİLEBİLİR ÇİÇEK TÜRLERİ NELERDİR?

Yalnızca saksıda değil tabakta ve damakta da oldukça leziz duran yenilebilir çiçekler, son yıllarda gastronominin en önemli renklerinden biri. Aslında geçmişi eskiye dayanır; Roma, Çin ve Yunan mutfaklarında çok eskilerden beri geleneksel yemek yapımında kullanıldığı bilinir. Yenilebilir çiçek için “yemek olarak tüketilmesi uygun olan bitki” tanımını yapabiliriz. Bu yazımızda sizlere renkli tabaklar, leziz tatlar vaat ediyor ve birbirinden lezzetli yenilebilir çiçekleri listeliyoruz.

1#

Süs bitkisi olarak bilinen menekşe aynı zamanda yemeklerin de iyi bir eşlikçisi. Odunsu tadı ile yemeğe keskin bir tat katar. Özellikle pasta ve tatlılarda kullanılır ancak menekşeli pilav da oldukça ilginç bir alternatiftir. Bütün halinde yemeğe katılabilen menekşe aynı zamanda ince doğrandığında salatalara da tat verir.

2#

Sadece yemek için değil hayatımızın pek çok noktasında lavantanın güzelliklerinden yararlanıyoruz; çiçek olarak vazoya koyduğumuzda ortama enfes kokusu yayılırken, yağ olarak kullanıldığında insan vücudunda rahatlatıcı bir etki sağlar. Tüm bunların haricinde yiyeceklere de lezzet katan lavanta özellikle tatlı tariflerinin vazgeçilmezlerindendir; lavantalı muhallebi, lavantalı makaron ve lavantalı beze bunlardan birkaçıdır. Keskin bir tadı olduğu için çok az miktar kullanılması gerekir aksi halde kokusuyla tatlının önüne geçebilir.

3#

Güller de yenilebilir çiçek türlerinden biridir. Yapraklarıyla yemeklere farklı bir tat katar. Tıpkı lavanta gibi gülün de yağından yararlanmak mümkündür. Taze ve çiğ olarak da tüketilebilen gül özellikle salatalarda çok iyi gider. Kurutulmuş gül yapraklarını baharat olarak kullanabilir ya da direkt olarak gül reçeli, marmelat yapabilirsiniz.

4#

Hanımeli ağacının önünden geçerken etrafa yayılan eşsiz kokuya hepimiz aşinayızdır. Özellikle çiçeğinde bal gibi tatlı bir aroma bulunur. Hanımelinin çiçeğindeki bu aromayı direkt olarak tüketebileceğiniz gibi çiçeği salatalara da katabilirsiniz ya da şahane reçeller yapabilirsiniz.

5#

Belki de en popüler yenilebilir çiçek türlerinden biri kabak çiçeğidir. Ege bölgesinde sıkça karşımıza çıkan ve sofralara lezzet katan kabak çiçeğini çiğ olarak tüketebileceğiniz gibi yemeklerde de kullanabilirsiniz. Özellikle kabak çiçeği dolması, Türk mutfağının en güzel lezzetlerinden biridir.

6#

Tıpkı lavanta gibi “rahatlatan” çiçek türlerinden biri papatyalardır. Papatya çayı, hepimizin aşina olduğu çay çeşitlerindendir ancak papatya aynı zamanda tatlılara ve hamur işlerine de tat katar. Örneğin papatyalı yoğurtlu panna cotta oldukça leziz tatlardandır.

 4,412 okunma

Derya Ülkar