ÖZEL GÜNLERDE HANGİ YEMEKLER YAPILIR?
Bazı özel günlerde illa ki karşımıza çıkan lezzetler vardır. Bu yemeklerin o günlerde ikram ediliyor olması bazen gelenekten bazen gereklilikten kaynaklanır. Sebepli veya sebepsiz, bu lezzetleri özel gününde toplulukla birlikte yemenin hissettirdiği duygu da bir başkadır.
İnsanlığın en eski besin maddelerinden olan buğdayın düğün geleneklerinin vazgeçilmezlerinden olmasına şaşırmamak gerekir. Haşlanması, et ile pişirilmesi uzun zaman ve emek isteyen düğün keşkeğinin yapımı yöreden yöreye değişiklik gösterebilir.
Hayatını kaybeden kişinin cenazesinde helva kavurmak ve eş dost ile paylaşmak en köklü geleneklerimizden biridir. Helvayı dualar eşliğinde kavurmanın, ölen kişinin kabir azabını azaltacağına inanılır ve ikram edilen kişilerden merhumun ruhuna hayır duası göndermeleri beklenir.
Yaş gününde yaş pasta kesmenin hikâyesi ise Eski Yunan’a ve Ay Tanrıçası Artemis’e kadar uzanıyor. O dönemlerde Artemis’in doğuşunun her ay pasta kesme ritüeli ile kutlandığı ve hatta pasta üstündeki mumların ay ışığını simgelediği biliniyor.
Kısır, doyumsuz sohbetlere imza atılan altın günlerinin ikramlıkları arasında olmaz olmazdır. İnce bulgurun yeşilliklerle buluştuğu bu pratik ve hafif tarif, hem doyurucu hem de lezzetli bir besin olması sebebiyle vazgeçilmezdir.
Yılbaşında hindi âdeti her ne kadar yabancı kültürlerden sirayet eden bir gelenek ise de yeni yıl sofralarında görüntüsüyle gözleri, lezzetiyle damakları şenlendirdiğini kimse inkâr edemez. Yılbaşı akşamlarında hindinin en güzel eşlikçisi şüphesiz ki iç pilav olacaktır.
Mevlit törenlerinin en doyurucu ve leziz ikramlığı ise tavuklu pilavdır. Hele de pilav büyük bir tencerede kavrulup pişirilir ve haşlanan tavuklar el birliği ile didilip pilava eklenirse, işlenen hayır ve edilen duaların kabul edileceğine duyulan inanç daha da büyür.
İnce ince sarılıp, tencereye sıra sıra ve büyük bir özenle dizilen yaprak sarma, bilhassa özel günler için yapılan lezzetlerdendir. Evladının mürüvvetini görmenin mutluluğunu yaşayan aileler, sünnet düğünlerinde masaları donatırken başköşeye yaprak sarma yerleştirmeyi ihmal etmezler.
5,204 okunma