EVDE SABUN YAPMAK MEĞER ÇOK KOLAYMIŞ!
Sabunun, ancak ve ancak kimyagerler tarafından laboratuvarlarda yapılabileceğini düşünenlerimiz oldukça fazla. Oysa rengârenk ve kokulu sabunlar üretmek sanılandan çok daha kolay! Sadece, üretimde alkali kullanıldığı ve bunun tahriş edici özelliği olduğu bilinmeli, yapım aşamasında eldiven kullanılmalıdır. Sonrasında yapılması gerekenler ise şöyle…
Evde sabun yaparken uygulayabileceğiniz, sıcak ve soğuk olmak üzere iki yöntem bulunmakta. Sıcak yöntemle yapmak istediğinizde kaynatma kabına zeytinyağı, gül yağı gibi tercih ettiğiniz yağı ve alkali olarak kullanılacak kimyasal sodyum hidroksit ya da potasyum hidroksiti eklemelisiniz. Maddeler ısınıp kaynamaya başladığında sabun oluşmaya, bilinen tabirle sabunlaşmaya başlayacaktır.
Bir sonraki aşama sabunlaşan ürünü kurutmak olmalıdır. Kurutma sürecinde, aslen zararlı olan alkalinin sabundan uzaklaşması beklenir. Kurutmanın hemen öncesinde istediğiniz koku veya renk verici maddeleri ilave edebilirsiniz. Ürünü kalıplara döktüğünüzde saatler içinde donmaya başlayacaktır. Kalıplara dökmeden kendi kendine kurumaya bırakırsanız, birkaç hafta beklemeniz gerekebilir.
Sabun yapımında soğuk yöntem de diğer bir seçenektir. Fakat burada ısı etkisi olmadığı ve tepkime hızlanamadığı için sabunlaşma işlemi daha uzun sürmektedir. Soğuk üretimde bir kaba alınan yağ ve alkali, yoğun bir kıvam elde edilene kadar sürekli karıştırılır. İstenen koku ve renk verici ilave edilerek kalıplara dökülür ve bir iki gün kadar sabunlaşmanın tamamlanması beklenir.
Sonrasında kalıplardan çıkarılan ürün kesilerek kurumaya bırakılır. Bu da yaklaşık olarak birkaç haftalık süre gerektirmektedir. Sabunların döküldüğü kalıplar biçim ve malzeme olarak farklı olabilir. Büyük bir kalıp çok daha rahat çalışmanızı sağlayabilir. Büyük kalıpta kurutulan sabunun, sabun kesme aleti kullanılarak kesilmesi ortaya daha profesyonel bir görüntü çıkmasını sağlayacaktır.
Elde ettiğiniz kalıp sabunları rahatlıkla banyo dekorasyonunda kullanabilirsiniz. Bu arada sadece dekorasyon objesi olarak sabun üretilebileceğini ama bunun için silikon kalıplar tercih edilmesi gerektiğini de ekleyelim. Bu sayede birbirinden farklı biçimlerde daha eğlenceli sabunlar elde edebilirsiniz.
Dekorasyon amaçlı sabun üretiminde ne alkaliye ne yağa ihtiyacınız olmaz. Hazır olarak satılan sabun bazı almanız yeterlidir. Sonrasında bu bazı ısıtarak eritmeli, sıvı hale geldiğinde içine istediğiniz kokuyu ve renk boyasını eklemeli, ardından da kalıplara dökmelisiniz. Kalıplarda kuruduğunda ise dekoratif sabunlarınız hazır demektir.
Bununla birlikte ürettiğiniz tüm sabunları dekoratif hale getirmeniz mümkündür. İsterseniz kalıptan çıkan kurumuş sabunların üstünü fırça yardımıyla boyayabilir, desenler çizebilir, boncuk, pul gibi süsler yapıştırabilir, hatta içinden kurdeleler geçirebilirsiniz.
5,834 okunma