HİÇ BÖYLE FOBİ OLUR MU DEMEYİN!
Fobiler genellikle mantıksız korkulara verilen isimler olsa da kişinin yaşamını olumsuz yönde etkileyebilecek kadar güçlü korkulardır. Dünyada yüzlerce fobi çeşidinin olduğu ve insanların büyük kısmında derecesi farklı olmak üzere en az bir fobi bulunduğu ifade ediliyor. Yaygın olduğu için hepimize tanıdık gelen fobiler vardır, örneğin klostrofobi… Ama bazı fobiler de var ki insan duyunca gerçek olduğuna inanmakta zorlanıyor. İşte bilimsel isimleriyle o fobilerden bazıları…
Arakibutirofobi şeklinde okunan bu fobide kişi fıstık ezmesinin kendisinden değil ama yerken üst damağına yapışmasından korkar. Uzmanlar böyle bir korkunun kökeninde boğulma gibi travmatik bir olay bulunduğunu, bazen de bir film sahnesinden etkilenildiğini ifade ediyor.
Yunanca “xanthos” yani sarı sözcüğünden adını alan fobinin telaffuzu ksantofobi… Sarı renkten korkmayı ifade ediyor ve kişi bu renkteki hiçbir maddeye tahammül edemiyor. Üstelik sadece gördüğünde değil zihninde canlandırdığında da paniğe kapılabiliyor.
Antofobi, çiçeklerden korkmanın bilimsel adı. Adını Yunanca “anthos” yani “çiçek” kelimesinden alıyor. Kişi herhangi bir çiçeğin yaprağı, sapı ya da kökünden korkuyor ve temas edemiyor. Fobinin kökeninde, çiçek kokusunun travmatik bir olayı hatırlatması gibi birçok neden bulunabiliyor.
Ergofobi işe gitme korkusu olarak tanımlanan bir fobi. Sabah erken kalkarak işe gitmek istememekten işte kötü şeyler yaşayacağı düşüncesine kadar farklı zihinsel uyarıcılara maruz kalan kişi, bu fobi yüzünden işe gitmemeyi bile tercih edebiliyor.
Globofobinin diğer adı balon fobisidir fakat balonun varlığından ziyade patlama ihtimali karşısında duyulan korkuyu ifade eder. Kişi balon gördüğünde tedirgin olur, balona dokunmaktan endişe duyar hatta balon patlayabilir düşüncesiyle kutlamalara katılmak istemez.
En ilginç fobilerden biri sayılabilecek linonofobi ip korkusunu içeriyor ve bu fobiye sahip olan kişiler yumak yumak ipler görmekten büyük huzursuzluk duyuyorlar. Uzmanlar ise bunun bir korku filmi sahnesinden bile kaynaklanabileceğini ifade ediyorlar.
Genu Latincede “diz” anlamına geliyor. Genufobide korku duyulan durumlar birbirinden farklılık gösterse de temelinde diz korkusu yatıyor. Kimi dışarı doğru çıkık bir diz görmekten korkuyor, kimi çıplak hiçbir dize bakamıyor, kimi de diz çökmekten korkuyor.
5,357 okunma