NEVŞEHİR’İN KEŞFEDİLECEK NE ÇOK YERİ VAR!
Aksaray, Niğde, Kayseri, Yozgat ve Kırşehir’in komşuluk ettiği Nevşehir oldukça eski bir yerleşim… Günümüzde de Merkez, Acıgöl, Derinkuyu, Ürgüp, Avanos, Gülşehir, Hacıbektaş ve Kozaklı ilçelerinin eşsiz doğasında trekkingden dağ bisikletine, atlı safariden balon seyahatine yapılacak çok sayıda aktivite bulunuyor. Kentin öne çıkan değerlerinden birkaç tanesini bu sayfada bulabilirsiniz.
Nevşehir denince akla ilk gelen yer şüphesiz ki Kapadokya’dır. Yanardağların püskürttüğü lav ve küllerin milyonlarca yıl içinde yaşadığı dönüşüm sonucunda ortaya çıkan manzara tüm dünyanın gözbebeği. UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne alınan Göreme Açıkhava Müzesi yaz-kış turistik ilgi görmekte.
Nevşehir’in alametifarikalarından bir diğeri de hiçbir teknolojinin olmadığı dönemlerde kayaların aşağı doğru delinmesiyle oluşturulan yeraltı şehirleridir. Kentin farklı bölgelerinde bulunan ve erzak deposundan havalandırma sistemine, yaşam alanlarından su kuyularına ince ince dizayn edilen bu mekânların nasıl yapıldığı hala bir muamma.
Sivas’ta doğarak Karadeniz’e dökülen Kızılırmak’ın kıvrıla kıvrıla kat ettiği 10 şehrimizden biri de Nevşehir. Şehri ortadan ikiye bölen nehir Gülşehir, Avanos ve Ürgüp ilçelerinden geçerken geride doyum olmayan manzaralar bırakıyor. Özellikle Avanos’ta nehir kıyısına sıralanmış kafelere oturup Türk kahvesi eşliğinde Kızılırmak’ı ve üstüne kurulmuş tarihi Asma Köprü’yü seyretmek çoktan gelenek halini almış.
Adını, 1209-1271 yılları arasında yaşamış mutasavvıf ve filozof Hacı Bektâş-ı Veli’den alan Hacıbektaş ilçesinde büyük âlimin izlerini görebileceğiniz birçok mekân bulunuyor. Özellikle Hacı Bektaş tarafından 13. yüzyılda temelleri atılan, UNESCO tarafından 2012’de Dünya Mirası Listesi’ne alınan ve 1964’ten bu yana müze olarak ziyaret edilebilen Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi şehrin en çok ilgi gören merkezlerinden biri.
Adını doğu tarafında bulunan güvercinliklerden alan Güvercinlik Vadisi 4100 metre uzunluğu ile Kapadokya’nın da en uzun vadilerinden biri. Merkeze bağlı Uçhisar beldesindeki vadide bir de ağaç var ki yerli-yabancı turistlerin nazar boncuğu bağlayarak dilek dilediği ve fotoğraf çektirmeden dönmediği turistik bir noktaya dönüşmüş.
Avanos ilçesi aynı zamanda Hititlerden bu yana süre gelen seramik yapımıyla da ünlü. Avanos’taki dağlardan ve Kızılırmak’ın eski yataklarından elde edilen kil topraklar, önce çamura, sonra ayakla döndürülen ve çark adı verilen tezgâhlarda elle şekillendirilerek çanak, çömlek, testi gibi objelere dönüştürülüyor. Güneş ve gölgede kurutulup fırında pişirilen bu ürünler Avanos’taki atölye ve dükkânlarda satışa sunuluyor.
Çanak-çömlek demişken, Nevşehir mutfağının en güzel ve ünlü yemeklerinden biri olan testi kebabı da adı üstünde şehirde üretilen bu testilerde pişiyor. Kuşbaşı etin soğan, sarımsak, domates, biber ve karabiberle buluştuğu kebap, testiye doldurularak tereyağı ekleniyor; ağzı ekmek hamuruyla kapatılarak odun ateşinde iki saat boyunca pişiriliyor ve bir süre dinlendirilen yemek testi kırılarak servis ediliyor.
1,222 okunma