Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
17463
post-template-default,single,single-post,postid-17463,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

İnternette Kurduğunuz Dünyanın Güvenliği İçin Temel Önlemler

Sanal ile gerçeğin iç içe geçtiği bir dünya internet. Mail alışverişlerimizden abonesi olduğumuz web sitelerine, haber aldığımız kaynaklardan sosyal medya adreslerimize o dünyada her birimizin kendine ait bir çevresi var. Ne var ki bu sanal çevreden somut zararlar görmemiz de pekâlâ mümkün. Ve işte sayfamızın konusu: İnternet güvenliği için en temel önlemler.

1#

Güvenlik dendiği vakit akıllara her şeyden önce kişisel bilgileriniz gelmeli. Hangi internet ortamlarında kişisel bilgilerinizi hangi oranda paylaşıyorsunuz? İster sosyal ağlar olsun ister üye olduğunuz web siteleri olsun girdiğiniz bilgilerin ele geçirilip güvenliğinize zarar verebileceğini bilmelisiniz. Kişisel bilgilerin riske girmesi konusunda online oyun ve sohbet sayfalarının ilk sırada geldiğini de unutmayın.

2#

Kullandığınız şifreler internet ortamındaki savunma araçlarınızdan en önemlileri. Bu nedenle mail hesabınız ya da internet bankacılığı hatta abonesi olduğunuz web siteleri için kullandığınız şifreleri sık sık güncellemeyi ihmal etmeyin. Ortalama üç ayda bir güncellemenin uygun olacağı şifrelerinizde doğum tarihiniz veya art arda gelen sayılar gibi basit eşleştirmelerden kaçının.

3#

Belki de internet ortamında en çok güvenlik gerektiren konulardan biri internet bankacılığıdır. Bu alanda kendi güvenliğinizi sağlamak ise her şeyden önce doğru linke girdiğinize emin olmaktan geçiyor. İşleme başlarken dikkat edeceğiniz bu husus sayesinde farklı yazılımlar aracılığıyla bilgilerinizin ele geçirilme girişimini engellemiş olursunuz.

4#

Kim bilir günde kaç web sitesine giriyor kaç linke tıklıyoruz. Ya da kim bilir günde mail kutumuza düşen ve tanımadığımız kaç linkle karşı karşıya kalıyoruz. Bu gibi durumlardaki önceliğimiz ise mailimize gelen ama ne olduğunu bilmediğimiz adresleri tıklamamak hatta mümkünse hemen silmek, internet ortamında çok da emin olmadığımız web sitelerinden dosya indirmemek olmalı.

5#

Diyelim ki bunların hepsini yaptınız ama yine de bilgisayarınız bir virüs saldırısına maruz kaldı… Eğer öncesinde bir anti-virüs programı edinmediyseniz işiniz gerçekten zor olabilir. İnternet güvenliği için alınabilecek önlemler arasında yazılımı orijinal ve güncel olan bir virüs programı satın almak ön sıralarda bulunuyor.

6#

Bilgisayarınızdaki güvenlik duvarı ise tehlikeleri oluşmadan bertaraf etme sistemi, sanal bir duvar hatta kapı gibidir. Cihazınızdaki faal bir güvenlik duvarı filtreleme yaparak bilgisayarınıza zarar verebilecek uygulamaları devre dışı bırakır ya da azaltır. Orijinal adıyla “firewall” oldukça eski ama internet güvenliğinde hala önemini koruyan bir sistemdir.

7#

Son olarak güncellemelerin önemine değinelim. Yazılımlarınızı düzenli olarak güncellemediğiniz takdirde güvenlik açıkları oluşur ve siz de bu açıktan sızabilecek tehlikeler -örneğin bir virüs- ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Sürekli kendini geliştiren yazılımları siz de sürekli güncelleyin ki açıkları kapatıp güvenliğinizi sağlamlaştırarak internet dünyasındaki yaşamınıza sağlıklı biçimde devam edebilin.

 804 okunma

akin aksoy