Güney Asya’nın Renkli Kültürü: Hint Mutfağı
Bazı kültürlerin mutfağını duyar duymaz birkaç saniyelik duraksama yaşarız hani… Çok acı olduğunu düşündüğümüzden, pişmemiş ete karşı yargılarımızdan veya tanımadığımız besinler içerdiğinden olabilir bu duraksama… Hindistan mutfağı da genellikle çok baharatlı olduğu düşünülen ve karmaşık sanılan mutfaklardan biri. Peki gerçekten öyle mi? İsterseniz listemizi okuduktan sonra buna siz karar verin.
Hint mutfağına ilişkin yanlış bilinenlerden biri yemeklerin köri sosuyla yapıldığıdır. Oysa Hindistan’da herhangi bir restoranda köri isminde tek bir sosla karşılaşmanız pek de olası değil. Genellikle doğru bilinen şey ise şu: Kokusu keskin baharatların sıklıkla kullanıldığı bir mutfağa sahip Hindistan. Tohum baharatların ya da taze otların ağırlıklı kullanımı ise bölgeden bölgeye değişiyor. Ülkenin genelinde en çok kullanılan baharatlar kimyon, kişniş, zencefil, zerdeçal, kakule.
Hindistan mutfağını tek kelime ile tanımlamak doğru olmaz çünkü sulak ve kurak yerleşimlere göre değişen bir yaklaşıma sahip. Hint mutfağında acı da var ekşi ve tatlı da. Sofraların değişmezi ise masala ismi verilen karışımlar, yani soslar… Masalanın onlarca farklı içeriği olabilir ve tabii ki yiyeceğiniz yemeğe en uygun olanını seçmek bu kültürü tanımayı gerektirir. Ya da siparişinizi verdiğiniz garsondan yardım almayı…
Hindistan’da dana eti yenmediği düşüncesi de yaygındır. Oysa çok farklı kültürleri bir arada yaşatan ülkede dana etini kesinlikle yemeyenler olduğu gibi yiyenler de mevcut. Ama çoğunlukla kuzu, koyun ve keçi eti tüketiliyor. Örneğin fotoğrafta gördüğünüz kırmızı etli ve bol baharatlı “kashmiri rogan josh” yemeği yoğurtla tatlandırılıyor ve bizim damak tadımıza da çok uygun. Bununla birlikte tavuk etinin çok tüketildiği Hint mutfağında en yaygın besinlerin başında ise balık geliyor.
Bölgelere göre farklılık gösterdiğini söylediğimiz bu mutfağın olmazsa olmazlarından biri pirinçtir. Güney Hindistan’da Kuzey’e göre çok daha fazla pirinç tüketilir hatta sabah kahvaltılarında sos eşliğinde servis edilen pirinç toplarını görebilirsiniz. Sebze, tavuk ya da koyun etiyle yapılan briyani isimli pirinç pilavı da neredeyse ülkenin milli yemeklerinden biridir.
Hindistan mutfağında sokak lezzetleri de önemli bir yer tutar. El arabalarında satılan ve chaat ismi verilen atıştırmalıklar alabildiğine çeşitli malzemelerle yapılır ve oldukça da doyurucudur. Örneğin kızarmış hamurun içine doldurulan patates, bezelye, et ve mercimek samosa adıyla satılırken bir öğün rahatça doymanızı sağlar. Hatta samosaların kuru, tatlı ve Hindistan cevizli versiyonları da bulunmakta.
Yoğurttan peynire süt ürünleri bu mutfağın gediklisidir ve paneer ya da lor gibi peynir türleri sadece kahvaltıların değil klasik bir menünün eşlikçilerindendir. Aynı şekilde yoğurt da çorbadan pilava pek çok yemekte kullanılır. Ülkenin çay kültüründe ise süt vardır ve sütlü çay yaygın olarak tüketilir. İngilizlerin sütlü çayından farkı ise masala ile yani baharatla karıştırılmasıdır.
Güney Asya’nın birçok ülkesinde olduğu gibi Hindistan’da da ekmek kültürü yerleşiktir. Naan, çapati ya da roti ismindeki ekmekler bizim ülkemizdeki bazlama, yufka, gözleme tipi ekmeklerle benzerlik gösterirler ve bütün öğünlerde illa ki bir ekmek türü bulunur.
2,595 okunma