8 Madde İle Gönlümüzle Konuşan Sanatçı Fikret Kızılok
“Bunca yıl herkesten kaçtın / En sonunda buldum sandın / Ansızın içini açtın / Yapma dedim yaptın gönül…” Yazdığı bu sözlerle bizim gönlümüze bizden daha yakın duran bir sanatçıydı Fikret Kızılok… Kendisini listemize konuk ederken sizleri de hikâyesini okumaya davet ediyoruz.
Müzik hayatına çocukluk yıllarında başlamış eline gitardan önce akordeon almıştı. Kurduğu gruplar içinde şarkılarını söylerken besteler de yapmaya başladı ve ilk bestesini plak olarak Dişçilik Yüksekokuluna giderken yayınladı. Barış Manço’yla Mazhar Alanson’la akran olan Kızılok, dönem dönem onlarla birlikte de çalıştı.
Fikret Kızılok’un hayat yolculuğu Sivrialan’da Âşık Veysel ile tanışmasıyla büyük bir değişim geçirdi. 1969 yılıydı ve İstanbul Diş Hekimliği Yüksekokulu son sınıfındaydı. Büyük ozanın etki alanına giren genç müzisyen Uzun İnce Bir Yoldayım türküsünü o yıl kendi tarzıyla kayda aldı.
Sanatçı aynı yıl ikinci kez gitti Sivas’ın Sivrialan köyüne ve kış bastırınca üç ay Âşık Veysel’in yanında kaldı. Karlar çekilip de geri döndüğünde, sözlerini ustanın yazdığı, bestelerini kendisinin yaptığı plak da hazırdı: “Yumma Gözün Kör Gibi / Yağmur Olsam”… İlk altın plağını böylece aldı. Âşık Veysel hayata veda ettiğinde ise üzüntüyle sazını kırdı, müziğe bir süre ara verdi ve okulunu okuduğu mesleği yapmaya başladı.
Müziğe tekrar döndüğünde yayınladığı 45’likle liste başı oldu, hatta Hey dergisi tarafından “yılın sanatçısı” seçildi. Aynı yıl ikinci plak geldi: Bir yüzünde kendi şarkısı “Söyle Sazım”, diğer yüzünde Karacaoğlan’dan bestelediği “Güzel Ne Güzel Olmuşsun” vardı.
Fikret Kızılok şairlerin, edebiyatçıların eserlerini hatta sevdiği yazarların yazılarını besteleyerek müzik eseri haline getirdi. Ahmet Arif’in Nazım Hikmet’in şiirleri de vardı çalışmalarının içinde, senfonik eser haline getirdiği bir Uğur Mumcu yazısı da, hatta Bülent Ecevit’e ait bir şiir de… Bir taraftan denemelerini sürdürürken tam 13 Altın Plak sahibi olmuştu.
Fikret Kızılok’un gelen eleştirilere sitem ettiği, müziğe ara verdiği zamanlar da oldu. Örneğin, 1977’de verdiği arayı 1983 yılında çıkardığı Zaman Zaman albümüyle sonlandırmıştı. Bu çalışmasında tabla, ney, bendir ve ud da kullanmış, şarkının TRT’de yayınlanan klibinde hem gitar hem ud çalarak seyirci karşısına çıkmıştı.
Fikret Kızılok yıllar içinde tükenmeyecek bestelere imza attı. “Gönül” şarkısının sözlerini yazarak kendinden sonra gelecek kuşakların da gönlünü fethetmeyi başardı. “Yeter ki”, “Bu Kalp Seni Unutur Mu?”, “Bir Harmanım Bu Akşam” gibi şarkıları dillere pelesenk oldu.
Fikret Kızılok’un 1946 yılında başlayan yaşamı 2001 yılında son buldu. Vefatının ardından yakın arkadaşı Sezen Cumhur Önal sanatçıyla ilgili şu cümleleri kurmuştu: “Müzik çınarından bir yaprak daha düştü (…) Müziğin mısralarında Âşık Veysel okulunun nefesi vardı. Çok değerli bir saz şairiydi. Anadolu popunun yaratıcılarındandı.”
5,673 okunma