Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
13027
post-template-default,single,single-post,postid-13027,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

8 Maddede Avrupa’dan Ortadoğu’ya Uzanan Öyküsüyle Fahrelnissa Zeid

Resimleri hala dünya bienallerinde ve sergilerinde yer alan Türk ressam Fahrelnissa Zeid’in hikâyesini Kültür ve Yaşam sayfamızda derledik. Babası Osmanlı devlet adamı annesi Giritli olan sanatçının Avrupa’dan Ortadoğu’ya uzanan hayat yolculuğunu listemizden okuyabilirsiniz.

1#

Her biri sanatçı vasfıyla öne çıkan ünlü “Şakir Paşa Ailesi”nin içine doğdu. Babası Şakir Paşa asker, tarihçi ve devlet adamıydı. Kardeşlerinden biri Halikarnas Balıkçısı olarak tanıdığımız Cevat Şakir’di başka bir tanesi gravür sanatçısı Aliye Berger… Teyzesi ise dünyaca ünlü seramik sanatçımız Füreya Koral olacaktı.

2#

Küçük yaşlarda resim yapmaya başladı ve Güzel Sanatlar Akademisinin öncüsü olan Sanay-i Nefise’nin ilk kadın öğrencilerinden oldu.

3#

Dünyanın farklı yerlerindeki sanat çevrelerine girmesinde evlilikleri büyük rol oynadı. Yazar İzzet Melih Devrim’le yaptığı evlilik onu Avrupa entelijansiyasıyla, Irak’ın Ankara temsilcisi ve aynı zamanda Irak Kralı I. Faysal‘ın kardeşi Emir Zeid ile yaptığı evlilik ise Ortadoğu şehirleriyle buluşturdu.

4#

Resim eğitimini, Paris’te Ranson Akademisi’nde ve İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’nde evlilik yıllarında da sürdürdü. İlk sergisini de 1944 yılında İstanbul Maçka’daki evinde açtı.

5#

İstanbul’u Paris, Londra, New York, Brüksel gibi kentlerde açtığı onlarca sergi izledi. Londra’da açtığı dört sergiden bir tanesinin açılışı İngiltere kraliçesi Elizabeth ile yapıldı.

6#

Bizans, İslam ve Batı figürlerini resimlerinde ustalıkla sentezleyen sanatçı ülkemizden daha çok Avrupa ve Ortadoğu’da ilgi gördü. Çağdaş üslubuyla özellikle Fransa’da tanınan Fahrünnisa, telaffuzu daha kolay olduğu düşüncesiyle “Fahrelnissa” adını kullanmaya ve eserlerini bu adla imzalamaya başladı.

7#

Fahrelnissa Zeid’in eserlerini tek bir başlık altında kategorize etmek mümkün değilse de soyut geometrik kompozisyonlardaki ustalığı eserleri arasında bir adım öne çıkar.

8#

1970 yılında eşini kaybeden sanatçı Amman’a yerleşti ve eşi Zeid’in portreleriyle başlayan çalışmaları onu portre resimlerine yöneltti. Son sergilerini İstanbul, Fransa ve Almanya’da açtı. Amman’da bir sanat enstitüsü kurdu. 1901 yılında başlayan yaşamı 1991’de sona erdiğinde naaşı El Rağdan Sarayı Kraliyet Mezarlığı’na defnedildi.

 975 okunma

akin aksoy