8 Madde İle Bilimler Tarihçisi Prof. Dr. Fuat Sezgin
Kral Faysal Ödülü’nden Hessen Kültür Ödülü’ne, İran İslami Bilimler Kitap Ödülü’nden Almanya Üstün Hizmet Madalyası’na birçok ödül ve nişan verildi kendisine… Doğu ve Batı’daki otoriteler, Fuat Sezgin’in İslam bilim ve teknoloji tarihi üzerine yaptığı çalışmalara duyduğu saygı ve hayranlığı bu ödüllerle somutlaştırmıştı. Kahire, Şam, Bağdat Arap Dili Akademisi üyeliği, Fas Kraliyet Akademisi ve Türkiye Bilimler Akademisi üyeliği bulunuyordu. 2018 senesi içinde ülkemizde yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile de 2019 yılı “Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı” ilan edildi. 27 toplumun dilini anadili gibi konuşup anlayabilen bir akademisyendi o… 1924-2018 yılları arasında Bitlis’te başlayıp İstanbul’da sonlanan 93 yıllık yaşamına bakın daha neler sığdırdı…
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde öğrenim gören Fuat Sezgin, Alman Doğubilimci Hellmut Ritter’in yanında yetişti ve yol alacağı güzergâhı onun söylediği bir sözle belirledi. Bu söz, Endülüs ve Abbasiler zamanında yetişmiş bilim insanlarının modern bilimin oluşmasına büyük katkılar yaptığı idi.
Doktora tezini Arap Dili ve Edebiyatı üzerine yaptı. 1954 yılında doçent, 1965 yılında profesör oldu. Bu arada da, Johann Wolfgang Goethe Üniversitesi’nde misafir doçent olarak dersler vermişti.
17 ciltten oluşan “Arap-İslam Bilimleri Tarihi” eseri Fuat Sezgin’in başeseridir. Çalışmalarına İstanbul’da başlayıp Almanya’da sürdürmüş, ilk cildini 1967 yılında yayınlamıştı. İçerdiği konular arasında din, tarih, coğrafya, tıp, matematik, haritacılık, edebiyat bulunmaktadır. Sadece bilim tarihçilerinin değil konuya ilgi duyan bütün insanların ana kaynak olarak başvurduğu eser büyük bir emeğin ürünüdür.
1982’de Johann Wolfgang Goethe Üniversitesi’ne bağlı Arap-İslam Bilimleri Tarihi Enstitüsü’nü ve ardından bu enstitüye bağlı müzeyi kurdu.
Almanya’da kurulan müzede Müslüman bilim insanlarının yaptığı bilimsel araç ve gereçlerin numuneleri sergilendi. Bu numuneler büyük ve titiz bir araştırmanın ürünü olarak ve yazılı kaynaklara dayanılarak geliştirilmişti.
Profesör Sezgin, İslam bilginlerinin bilim tarihine sunduğu katkıları göstermek amacıyla enstitü müzesindeki nesneleri 2003 yılında bir katalog haline getirdi. “Wissenschaft und Technik im Islam” ismini verdiği 5 ciltlik Almanca kataloğu bir yıl sonra Fransızca olarak yayımladı, daha sonra Türkçe, Arapça ve İngilizceye çevrildi.
Almanya’da Enstitü’ye bağlı olarak kurduğu müzedeki objelerin benzerlerini, İstanbul’da kurulacak müze için yaptırdı. 2008 yılının 25 Mayıs’ında Gülhane Parkı içindeki Has Ahırlar Binası’nda İstanbul İslam, Bilim ve Teknoloji Müzesi böylece açıldı.
Fuat Sezgin’in bilim ve kültür tarihine yaptığı katkılar birçok ödülü beraberinde getirdi. 2013 yılındaki Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü de kendisine verilen ödüller arasındaydı.
1,357 okunma