Türkiye’nin Dört Bir Yanından Sokak Lezzetleri III
Türk mutfağının sarayı da sokağı da alabildiğine çeşitlidir… Ve ülkemizdeki bir sokak lezzeti bile en az saray mutfağındaki bir yemek kadar özveri ister. Kültürümüze ait bu sokak lezzetlerini ilk iki listemize sığdıramadık, işte şimdi de üçüncü 10 maddelik listemizle huzurlarınızdayız.
Şüphesiz ki ülkenin en sevilen tatlılarından biri çıtır çıtır hamuruyla ve şerbetiyle lokma… Yeni dökülmüş sıcak lokma ise uzun süre kuyrukta beklemeye değecek lezzetlerimizin başında geliyor.
Sokak sandviççilerinde en sevdiğiniz malzemelerle hazırlatabileceğiniz ekmek arası lezzetler saat kaç olursa olsun her acıktığınızda bulabileceğiniz nadir yiyeceklerden.
Izgara üzerinde pişen köfte çıtır çıtır ekmekle buluştuğunda yediden yetmişe herkesin bayıldığı milli fast food’umuz meydana gelir. İncecik dilimlenmiş soğan ise ekmek arası köftenin olmazsa olmazı…
Aslında İzmir’in spesiyali olsa da tüm ülkede sevilerek tüketilen kumru, üzeri susamlı özel ekmeği ve içindeki bol malzemesiyle tüm ülke geneline yayılmakla kalmamış, en sevilen sokak lezzetlerimizden biri haline gelmiş.
Sabah kahvaltılarının en lezzetli alternatiflerinden biri poğaça da sokakta tadı daha da güzelleşen yiyeceklerimizden… Camları buğulanmış ufak arabalarda satılan peynirli, kıymalı poğaçalara karşı koymak ise neredeyse imkânsız…
Tadını baharat ve meyve aromalarından alan macun, Osmanlı zamanından beri ilgi gören şekerlemelerimizden… Macunun canlı renkleri özellikle turistler ve çocukları büyülüyor.
Patlamış mısır kokusuyla bile karnımızı acıktırabilen bir atıştırmalık… Mis gibi kokular yayan patlamış mısır arabası, bulunduğunuz sokağa girip de ağır ağır ilerlemeye başladığındaysa kocaman bir kese kâğıdı dolusu mısır almamak çok zor.
Sokakta satılan tatlılarımızın en doyurucusu şambali aniden bastıran tatlı isteğini bastırmak için birebir… Bu sevilen lezzetin kaynağı ise içindeki irmik ve tuzsuz fıstık.
Çocukluğumuzda tanıştığımız sokak lezzetlerinden kâğıt helva tek başına bile oyuna ara verdirebilecek kadar lezzetliyken, arasına dondurma koyulduğunda bir şahesere dönüşür.
İncecik yufkanın içine kıyma, baharat ve soğan karışımından oluşan iç malzemesi konur ve kızgın yağda kızartılır. Kâğıda sarılmış dışı çıtır çıtır içi yumuşacık çi böreği elde yemenin tadı ise bir başkadır.
1,585 okunma