7 Madde ile Küçük Mucitlerin Büyük Başarıları
Ünlü bilim insanlarının hayat hikâyelerini okurken küçük yaşlarda yaptıkları girişimler, gelecekleri konusunda verdikleri sinyaller en şaşırdığımız ve hayranlık duyduğumuz detaylar olur genellikle… Önemli birer bilim insanı olma yolunda büyük umutlar vaat eden gençlerimiz yaptıkları buluşlarla ileride hayranlık uyandıracak hikâyelerini yazmaya başladılar bile… Listemizde o icatlara ve küçük mucitlerine yer veriyoruz.
2003 doğumlu Eray’ın hikâyesi neredeyse doğduğu yıllarla başlıyor. 3-4 yaşlarında tornavidayla açıp incelemek üzere oyuncak edinen küçük mucit, 6 yaşında bilgisayarda animasyon programlarını öğrenmeye başladı. 10 yaşında robot denizaltı, 11 yaşında ise 40 cm’lik insansı robot yaptı. Labirent çözen robot, renk seçen robot, inşaat yapan robot, mayın arama robotu, görme engelliler için çok fonksiyonlu uyarı sistemi projelerini üretti ve ödüller aldı. Steve Jobs hayranı olan Eray’ın hayalleri arasında bir araştırma merkezi kurmak da bulunuyor.
Elif Bilgin’in istediği sonuca ulaşabilmek için yılmadan 10 kez deneme yapması başlı başına takdir edilen bir konu oldu. 16 yaşında muz kabuklarından bozulmayan biyoplastik üretmeyi başaran Elif, bu buluşuyla Google Bilim Fuarı’nda “Science in Action” ödülünü kazandı. Bundan 2 yıl sonra da Amerika’daki Johns Hopkins Üniversitesi’ne kabul edilerek hepimizi bir kez daha gururlandırdı.
Kalsedon, lise 9, 10 ve 11. sınıf öğrencilerinden oluşan robotik takımın adıdır. 2016 yılında teknolojiye meraklı 11 kişi ile yola çıkan grup bugün 34 kişi… Tırmanma, tahterevallide dengede durma, belirli hedeflere top atma gibi görevlerin üstesinden gelebilen robotlar üretip dünyaya açılan ekip, Amerika’da bölge şampiyonasına katılarak “Rookie All Star” ve “Highest Rookie Seed” ödüllerini kazandı ve 2018’in Mart ayında dünya şampiyonluğu için yarıştı.
Yenilenebilir Enerji Kaynakları İle Çalışan Gemi üreterek TÜBİTAK Bölge Yarışmasında birinci olan 5. sınıf öğrencisi mucidin adı Ömer Faruk Doğan. Bir hafta içinde tasarladığı projesiyle Türkiye genelindeki yarışmada da birinci olmayı hedefleyen Ömer Faruk’un bir sonraki hedefi, fosil yakıt yerine yenilenebilir enerji kaynağıyla hareket edebilen bir araç üretebilmek.
11 yaşındaki Mert Delibalta toprağın altına gömülen ya da menfeze gizlenen bombaları havadan tespit edebilen drone yapmayı başardı. Küçük mucit, haberlere konu olan ve katıldığı yarışmada kendisine birincilik getiren bu buluşunu okulunun laboratuvarında herhangi bir destek almadan 4 ayda tamamladı.
“Çevremdekiler bana yaşadığım yerin acı gerçeklerini anlatmışlardı. Ve azmin yeterli olmayacağını… Astronotluğun boş bir hayal olduğunu söylediler. Belki bir doktor, belki bir cerrah olabilirdim. Kim bilir… Tek bildiğim bir astronot olamazsam hiçbir mesleği severek yapamam…” Ortaokul öğrencisi olan Zelal’i NASA’ya gönderdiği bu mektupla hatırlarsınız… NASA’dan da Bingöl’de yaşayan Zelal’e cevap gelmiş ve Uzay Kampı’nda birkaç gün misafir edilmişti. Zelal Barakazi 2018’de de İstanbul’da düzenlenen Genç Mucitler Yarışmasına katıldı ve galaksiler arası yolculuk projesini sergiledi.
Pekin’de 2017’de 50 ülkeden 1976 kişinin katıldığı Dünya Robot Yarışmasında derece elde eden ekibin yaşları 12 ile 16 arasında değişiyor. Efe İnan, Buket Naz Zeren, Eren Ekrem Kallıkçı, Hayim Egemen Gülen… Ve bu küçük mucitler yakın zamanda tasarladıkları cihazla yeni bir buluşa daha imza atmayı başardılar. Bu cihaz ne mi yapıyor? GPS ve 3G teknolojilerini kullanarak ürettikleri cihaz sayesinde takip edilmeye ihtiyaç duyan zihinsel engelliler, çocuklar ve Alzheimer hastaları belirlenen rota dışına çıktığında ailelerini uyaracak!
1,482 okunma