Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
10294
post-template-default,single,single-post,postid-10294,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Türk ve Dünya Klasiklerinden Okunması Gereken 9 Roman

Okunması gereken kitap önerileri sıklıkla karşılaştığımız listelerin başında gelir ve karşılaştığımız her liste okumuş olduğumuz kitapları dahi eski bir tanıdıkla karşılaşmışız gibi yeniden elimize alma, okuma isteği uyandırır. Kültür ve Yaşam’ın önerilerinin de böyle bir etki yaratacağını umarak 9 maddelik roman listemizi huzurlarınıza getiriyoruz.

Yüzyıllık Yalnızlık – Gabriel Garcia Marquez
klasik romanlar, başyapıtlar

Çocukluğunda yaşadıklarını edebiyat aracılığıyla anlatmak isteyen Kolombiyalı yazarın 1967 yılında kaleme aldığı Yüzyıllık Yalnızlık bir başyapıt olarak okumadan geçmemeniz gereken kitaplar arasında.

Don Kişot – Cervantes
klasik romanlar, başyapıtlar

İspanyol yazar Cervantes’in hapishanedeyken kaleme aldığı Don Kişot, Batı edebiyatının klasikleri arasında yer alır. Bugüne dek 38 dile çevrilmiş listemizin birbirinden değerli eserleri arasında…

Hamlet – Shakespeare
klasik romanlar, başyapıtlar

Büyük İngiliz yazar William Shakespeare’in en etkileyici trajedilerinden olan Hamlet’i hem okumanızı hem de denk gelirseniz bir tiyatro sahnesinde izlemenizi tavsiye ederiz.

Saatleri Ayarlama Enstitüsü – Ahmet Hamdi Tanpınar
klasik romanlar, başyapıtlar, türk romanları

Ahmet Hamdi Tanpınar’ın öldüğü yıl, yani 1962’de yayımlanan Saatleri Ayarlama Enstitüsü, içinde Osmanlıca kelimelerin de bulunduğu ama oldukça akıcı bir dile ve kurguya sahip olan, Türk edebiyatının önemli ve okunması lazım gelen eserleri arasındadır.

Çalıkuşu – Reşat Nuri Güntekin
klasik romanlar, başyapıtlar

1923 yılında basılan ve edebiyatımızın en çok okunan kitapları arasında yer alan Çalıkuşu’nu hala okumadıysanız listenize eklemelisiniz.

Matmazel Noraliya’nın Koltuğu – Peyami Safa
klasik romanlar, başyapıtlar, türk romanları

İkinci Dünya Savaşı sonrasında yayımlanan eseri Peyami Safa’nın en önemli eserlerindendir ve psikolojik – sosyal analizleriyle Türk edebiyatında mutlaka okunması gereken eserler arasındadır.

Araba Sevdası – Recaizade Mahmut Ekrem
klasik romanlar, başyapıtlar, türk romanları

Listemizde yer verdiğimiz Araba Sevdası bir aşk hikâyesi temelinde Osmanlı üzerindeki Batı etkisini anlatır. Kitap ilk olarak 1898 yılında yayımlanmıştı.

Yakup Kadri Karaosmanoğlu – Yaban
klasik romanlar, başyapıtlar, türk romanları

Yaban romanında, bir Anadolu köyünde köylülerin 1918-1921 yılları arasındaki yaşamı ve Milli Mücadele’ye yaklaşımları anlatılır.

Sabahattin Ali – Kürk Mantolu Madonna
klasik romanlar, başyapıtlar, türk romanları

1943 yılında yayımlanan roman şiddetle önerdiğimiz kitaplar arasında… Sabahattin Ali kitap üzerine şu sözleri kullanmıştır: ”Dünyanın en basit, en zavallı, hatta en ahmak adamı bile, insanı hayretten hayrete düşürecek ne müthiş ve karışık bir ruha maliktir! Niçin bunu anlamaktan bu kadar kaçıyor ve insan dedikleri mahlûku anlaşılması ve hakkında hüküm verilmesi en kolay şeylerden biri zannediyoruz?”

 5,370 okunma

akin aksoy