Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
10480
post-template-default,single,single-post,postid-10480,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

9 Madde İle Kolonya ve İlginç Tarihi

Güzel kokusu ve ferahlatıcı etkisiyle gündelik hayatımızın değişmeyen bir parçası olan kolonyanın uzun bir tarihi ve şaşırtacak kadar çok çeşidi bulunuyor. Yüzyıllardır kişisel bakımdan tıbba birçok amaçla kullanılan kolonyayı 9 maddede listemize taşıyoruz.

1#

İlk olarak Avrupa’da daha sonra ise tüm dünyada en çok kullanılan bakım malzemelerinden biri haline gelen kolonyanın uzun geçmişi 1600’lü yılların Almanya’sına dek uzanıyor.

2#

Kolonya, ismini ilk kez üretildiği Köln şehrinden alır ve İngilizce’de “Eau de Cologne”, Almanca’da “Kölnisch Wasser” yani “Köln Suyu” olarak anılır.

3#

Kolonyanın içeriği esanslar, alkol ve sudan ibaret. Fenalaşana, başı ağrıyana kolonya verilmesinin nedeni ise içindeki uçucu alkol sayesinde ferahlatıcı bir etkisi bulunması.

4#

Zaten kolonya ilk başta tıbbi amaçla kullanılmış. Genellikle antiseptik olarak ve sindirim sorunlarını gidermek için kullanılan kolonyanın vebaya iyi geleceğine bile inananlar varmış.

5#

Avrupa burjuvazisinin kullandığı ağır ve pahalı parfümlerin aksine kolonya doğallığı ve saflığı temsil ediyormuş. Böylece kolonya zamanla halk içinde daha da yaygınlaşmış ve Avrupa’da her evde kolonya kullanılır olmuş.

6#

Üretilen ilk kolonyanın içinde biberiye, limon, portakal çiçeği ve bergamot gibi esanslar varken günümüzde birçok kolonya çeşidine rastlamak mümkün.

7#

Yasemin, yeşil çay, mandalina, incir, tütün, ceviz yaprağı, menekşe, zambak çiçeği, zeytin çiçeği, çam, leylak çiçeği gibi kolonyalar bu çeşitlerin sadece bir kısmı…

8#

Ülkemizde kolonya üretimini ise 1882 yılında Ahmet Faruki başlatmış. Zamanla kolonya kişisel bakımın yanı sıra konuk ağırlama ritüelinin de değişmez bir parçası olmuş ve eve gelen misafirlere kolonya ikram etmek adetlerimiz arasına girmiş.

9#

Ülkemizin meşhur kolonya çeşitleri arasında Düzce’nin tütün, Rize’nin çay, Antalya’nın turunç çiçeği kolonyası, Trabzon’un fındık kolonyası, Edremit ve Ayvalık’ın zeytin çiçeği ve Gaziantep’in biber ve fıstık kolonyaları sayılabilir.

 3,885 okunma

akin aksoy