Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
13074
post-template-default,single,single-post,postid-13074,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

8 Maddede Sonbaharda İçimizi Isıtan Pastırma Sıcakları

Pastırma sıcakları başka bir ifadeyle, sonbaharın ortasında yazı hatırlatan, kısacık süren haliyle “lütfen biraz daha kal” dedirten günlere denir. Kışa doğru yol alırken güneş ışınlarının vedalaşırcasına sarıldığı günlerdir bu günler… Gelin devamını 8 maddelik listemizden okuyalım…

1#

Pastırma sıcakları genellikle ekim ayının sonlarına doğru kendini gösterir ama hiç görülmediği yıllar da olabilir…

2#

Bir kelebek kadardır ömrü… Bazen birkaç gün sürer, şanslıysak bir hafta ya da on gün…

3#

Yazı anımsatan bu günler adını gerçekten de pastırmadan alır, çünkü nispeten artan sıcaklık ülkemizde özellikle Kayseri’de kışın tüketilecek pastırmanın kurutulması için kullanılır.

4#

Pastırma sıcaklarında sabahlar hafif sisli başlarken gün içinde güneş ışıkları kuş seslerini çoğaltır. Rüzgâr da hissedilir bu günlerde ama üşütmeden eser geçer üzerinizden…

5#

Denize yakın olanlar için son kulaçları atma, sahilde zaman geçirme vaktidir.

6#

Pastırma sıcaklarının yaşandığı günlerin gecelerinde ise hava açıktır ve ayaz görülebilir. Hatta bazı yörelerde bu gecelere “pastırma ayazı” denir.

7#

Pastırma sıcakları kutuplardan güneye inen soğuk hava kütlesinin hareketsizleşmesi nedeniyle oluşur. Böylece havanın dikey hareketi engellenmiş olur.

8#

Pastırma sıcaklarının görülüp görülemeyeceği ve zamanı coğrafyaya göre değişirken adı da ülkeden ülkeye farklılık gösterir. Örneğin Almanlar “kocakarı yazı”, Amerikalılar “yerli yazı” der. Bu günler İsveç’te de “Azize Birgitta yazı” adıyla bilinir.

 2,237 okunma

akin aksoy