Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
12038
post-template-default,single,single-post,postid-12038,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

8 MADDEDE BAKIRCILIK VE BAKIRCILAR ÇARŞILARI

İnsanlar onu işleyerek kullanmayı öğrendiğinden beri gündelik hayatta bakırın önemli bir yeri var. Bu içeriğimizde kullanım ve işleme yöntemleri çağlar içinde değişse de bir şekilde hep hayatımızda kalan bakırı ve Anadolu’nun hemen her yerine dağılmış bakırcılar çarşılarını listeliyoruz.

1#

Anadolu’da çok uzun zamandır bakırcılık yapıldığı bilinmektedir. Günümüze kadar uzanan bir zanaat olan bakırcılık genelde usta-çırak ilişkisi ile aktarılır. Anadolu’nun bakır ustaları; dövme, kazıma, zımbayla dövme gibi işlemlerden sonra bakıra son halini verirler.

2#

Bakır eşyalar geçmişte en çok mutfakta kullanılır, yiyecekleri pişirmek ve servis etmek için tercih edilirdi. Bakırda pişen yemeğin çok daha lezzetli olduğunu savunanlara bilhassa Anadolu’da sıkça rastlayabilirsiniz.

3#

Günümüzde ise bakır eşyalar daha çok dekoratif amaçlı kullanılmakta ve sadece mutfakları değil tüm yaşam alanlarını süslemekte. Üstelik bakır objelerin dekorasyon amaçlı kullanımına ülkemiz kadar dünyada da ilgili gösterilmektedir.

4#

Bakırdan yapılmış siniler, tepsiler, semaverler ve en çok da cezveler gerek yemek pişirme ya da sunumda gerekse ev dekorasyonunda tercih edilmekle birlikte, hediyelik eşya olarak da rağbet görüyor.

5#
bakırcılık, zanaat

Ülkenin en büyük bakırcı çarşısı olan Gaziantep Bakırcılar Çarşısı’nın tam tarihi bilinmese de 19. yüzyılda yapıldığı tahmin edilir. Sekiz sokağa yayılmış ahşap vitrinli dükkânlardan oluşur ve bölgeye gelen turistler için çok ilgi çekici bir merkezdir.

6#
bakırcılık, zanaat

Anadolu’nun birçok yerinde bulunan çarşıların biri de Safranbolu’dadır. Bu çarşı Safranbolu Demirciler Çarşısı olarak da bilinir. Safranbolu’yu ziyaret ederseniz bu çarşıdan sevdiklerinize hediyelik eşyalar alabilirsiniz.

7#
bakırcılık, zanaat

Tüm Türkiye’de özellikle de 50 ve 60’lı yıllarda bakırcılık geleneği revaçta olsa da bazı şehirler bakırcılık merkezleri olarak ünlenmiştir. Anadolu’nun göbeğindeki Çorum da bu köklü geleneği yaşatan şehirlerimizden biridir.

8#
bakırcılık, zanaat

1887 yılında Hartavizade Hüseyin Paşa tarafından yaptırılan Urfa Bakırcılar Çarşısı’nda hem Osmanlı döneminden kalma antika bakırları hem de daha yeni tarihli bakırcılık örneklerini bulmak mümkün. Bu tarihi çarşıda en çok ilgi gören bakır eşyalar ise Balıklıgöl temalı siniler…

 1,992 okunma

akin aksoy