Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
8932
post-template-default,single,single-post,postid-8932,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
türk mutfağı

8 Madde ile Dünden Bugüne Misafir Ağırlama Alışkanlıkları ve Misafirlik İkramlar

Her şeyden önce dünyada “Türk misafirperverliği” diye algı yaratmış bir toplumun çocuklarıyız. Tarihimizin her döneminde “misafir” kavramının bir ağırlığı olmuştur ki başlı başına “misafir ağırlamak” deyimi bile bu konuya verilen önemi gösterir. Gelen misafire mutlaka “izzeti ikram”da bulunmak, misafirin yüzü düşse “hürmette bir kusur mu ettik” diye mutlaka kusuru kendimizde aramak belki de dünyanın hiçbir yerinde göremeyeceğimiz davranış şekilleridir. Misafir ağırlama alışkanlıklarımız kadar ikram çeşitlerimizle de dünyanın sayılı toplumlarından biri olduğumuz kesin. Bu listemizde vazgeçilmez tatlarıyla dünden bugüne varlığını koruyan ikramlarımızı gündeme getirdik.

1#

Geçmişte olduğu gibi bugün de çay yanında servis edilen misafir tabaklarının olmazsa olmazı “kek”tir. Eskiden özel tenceresinde ateşte veya soba üstünde pişirilen sade keklerin yerini bugün fantastik kalıpların içinde yapılan onlarca farklı tarif almış olsa da, kekin kabarıp kabarmadığı konusunu misafirlerle münazara etmek anneannelerimizden bize kalan bir miras gibidir.

2#

“Misafir geliyor” haberi evde duyulduğu an ile annelerimizin ince bulguru derin bir kap içinde sıcak suyla ıslatıp şişmeye bırakması arasında saniyeler vardır. Tabakta tüm heybetiyle duran bir dilim kekin yanında mercimek köftesi yoksa kısır mutlaka olmalıdır.

3#

Misafir aniden çıkıp geldiğinde dolabı açınca gördüğümüz birkaç adet yufka annelerimiz gibi bizim için de birer kurtarıcı gibidir. Hayat her geçen gün hızlanırken buna en çok ayak uydurabilecek ikram şüphesiz ki sigara böreğidir.

4#

Yakın geçmişte misafirlik ikramlarımız içinde mutlaka yeri bulunan peynirli poğaça bugün biraz daha maharet isteyen bir alternatife dönüştü. Çünkü bir poğaçayı “kıyır kıyır” yapabilmek gerçekten bilgi ve deneyim isteyen bir iş.

5#

Haşlanmış patatesleri üfleye üfleye soyan annelerimizin salataya koyduğu bol limon servis yapılırken dikkat çeken en keskin kokuydu. Hemen anlayabileceğiniz gibi en pratik ikramlarımızdan biri dün olduğu gibi bugün de patates salatasıdır.

6#

Günler öncesinden geleceğini haber veren bir misafir, hele de misafirperverliğinizi sorgulayacak birileri ise size bir gün önceden sarma sardırırdı. Servis tabağında sarma bulunması gösterilen ihtimam seviyesini en az birkaç çıta yükseltirdi.

7#

Bugün çok bilindik bir tat olsa da eskiden misafire sunulan ikramlarda mücver bulunması ev sahibinin vizyonunu ortaya koyan önemli bir unsurdu. Dün olduğu gibi bugün de kabak sevmiyorum diyenlerin bile lezzetini reddedemeyeceği ayrıcalıklı bir ikramdır mücver.

8#
zeytinyağlılar, misafir, misafirperverlik

Geleneksel mutfağımız içinde zeytinyağlıların kapladığı yer oldukça geniştir. Misafir ağırlamada en zengin sunum zeytinyağlılar ile sağlanır. Zeytinyağlı barbunya, zeytinyağlı pırasa, zeytinyağlı enginar, zeytinyağlı fasulye liste uzar gider… Tabağınızı tekrar tekrar doldurmaya yöneltecek kadar hafif ve bağlayıcıdırlar ve günün her saati ikram edilebilirler.

 6,431 okunma

akin aksoy