Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
10327
post-template-default,single,single-post,postid-10327,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

8 Madde İle Büyük İlgi Gören Çevre Hareketi Dünya Saati

Dünya Saati her yıl sadece 1 saat yapılan ve sembolik bir eylem olmasına karşılık bütün dünyada büyük ilgi ve destek gören bir kampanya. Bu bir saatlik eylem sayesinde küresel ısınmaya ve doğal yaşamın korunması gerekliliğine dikkat çekmek, uyarıcı olmak amaçlanıyor. 2021 yılındaki “Earth Hour” yani Dünya Saati, bugün 20:30 ile 21:30 saatleri arasında gerçekleşecek. Biz de “Dünya Saati nedir? Neden yapılır? Nasıl katılabilirim?” gibi sorularınız olabileceği düşüncesiyle sizin için 8 maddelik bir liste hazırladık!

1#

Dünya Saati eylemi, World Wide Fund for Nature ya da kısaca WWF, Türkçe adıyla da Dünya Doğayı Koruma Vakfı tarafından bütün dünya genelinde organize ediliyor. Vakfın temelleri 1961’de atılmış ve 4000 çalışanı, taraf olduğu 2000 koruma projesiyle bugün çevre konusunda dünyanın en büyük kuruluşu durumunda…

2#

Dünya Saati ilk kez 2007 yılında Avusturalya’nın başkenti Sidney’de uygulandı. Onlarca kurum ve 2 milyon üzerinde insan bir saatliğine ışıklarını kapatarak bu çevreci eyleme katıldı. O gün Liman Köprüsü’nden opera binasına şehrin sembol yapıları 60 dakikalığına ışıklarını söndürdü.

3#

Her yıl Mart ayında yapılan eyleme giderek daha fazla ülke ve insan katılmaya başladı. 2017 yılına gelindiğinde katılım o kadar büyümüştü ki ışıklarını kapatanlar arasında 187 ülke, 7000 şehir, 3000’den fazla kurum vardı. Bu sefer Çin Seddi’nin, Roma’daki Kolezyum’un ve Rusya’dan Kanada’ya kadar daha pek çok ünlü yapının da ışıkları destek için kapanmıştı.

4#

Türkiye, Dünya Saati buluşmasına 2008 yılında katıldı. Yıllar içinde ülkemizdeki katılım da giderek genişledi ve yüzlerce kurum, on binlerce kişiyle birlikte Dolmabahçe Sarayı, Beylerbeyi Sarayı, Galata Kulesi, Ankara Opera Binası, Kastamonu Kalesi, Ayasofya ve Kız Kulesi de ışıklarını 60 dakikalığına söndürdü.

5#

“İklim değişikliğini değiştirmek bizim elimizde… Sen de milyonlara katıl ve dünyamıza bir saatini ayır… Işıkları kapatıyoruz.” cümleleri ile çevresel sorunlara dikkat çekmeyi amaçlayan WWF, 2021 yılı için de duyarlı kurumları ve bireyleri destek olmaya çağırıyor. Kurumlardan talep ettikleri şey bir saatliğine binaların güvenlik dışında kalan tüm ışıklarını söndürmeleri…

6#

Bireysel olarak da katılabileceğiniz uygulamada 1 saatinizi elektrik enerjisini kullanmadan geçirmeniz gerekiyor. “Uyumak” da bir alternatif olmakla birlikte yapabileceğiniz sayısız faaliyet arasında oldukça pasif kalacaktır. Bu saatler de ne mi yapabilirsiniz? Eğer sakin kalmaksa niyetiniz evinizde egzersiz, yoga yapabilir, mum ışığında kitap okuyabilir, balkonunuzda yıldızları seyredebilirsiniz.

7#

Işıklarınız bir saat için kapalıyken dışarı çıkıp yürüyüş ya da koşu yapmak, bisiklete binmek de alternatifleriniz arasında yer alabilir.

8#

Bugün 20:30 ile 21:30 saatleri arasında yapılacak etkinlik için geri sayım başladı. WWF Türkiye’nin web sitesinde bireysel ve kurumsal katılımlar için kayıt bölümleri bulunuyor ve kampanyaya destek vermek isteyenlerin duyurularına yer veriliyor. Siz de https://dunyasaati.org/ adresini ziyaret edebilir, bireysel katılım sağlayabilirsiniz.

 1,877 okunma

akin aksoy