Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
12684
post-template-default,single,single-post,postid-12684,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

6 Maddede Yaz Günlerinin Sonu Sonbahar Ekinoksu

Yazın bitişi ağustosun son günlerinden beri hissedilse de sonbaharın başlangıcı 23 Eylül yani Sonbahar Ekinoksu’nun gerçekleştiği tarih olarak kabul ediliyor. Fakat ekinoks tarihleri bazı yıllarda değişiklik gösterebiliyor, işte bu sene de onlardan biri ve Sonbahar Ekinoksu 22 Eylül’e denk geliyor. Sararan yapraklara, serinleten rüzgârlara ve sonbahar yağmurlarına günler kala ekinoks 6 maddeyle listemizde!

1#

Ekinoks, Ekvator üzerinde gündüz ve gece sürelerinin eşit olduğu tarihlerdir.

2#

Ekinoks kelimesi Latince “aequus” yani “eşit” ve “nox” yani “gece” kelimelerinin bileşiminden meydana gelir.

3#

21 Mart ekinoksu ilkbaharın başlangıcı sayılırken, 23 Eylül ise sonbaharın başlangıcı olarak kabul edilir.

4#

23 Eylül tarihinden itibaren Kuzey Yarımküre’de yaşayanları daha uzun geceler, Güney’dekileri ise uzun gündüzler bekler.

5#

Sık sık karıştırılan ekinoks ve gün dönümü ise aslında birbirinden çok farklı… Yaz gün dönümü 21 Haziran tarihine, kış gün dönümü ise 21 Aralık tarihine denk geliyor ve bu tarihler yaz ile kış mevsimlerinin başlangıcı…

6#

Ekinoks sadece dünyaya özgü değil; Satürn’de de 15 yılda bir ekinoks yaşanıyor.

 2,214 okunma

akin aksoy