Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
5046
post-template-default,single,single-post,postid-5046,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
dm, ff, rt, tag, sosyal medya

10 Madde ile Sosyal Medya Kullanma Kılavuzu

Sosyal medya hem güncel hayattan haberdar olma hem de eğlenme şansını ayağımıza getiriyor. Her geçen gün daha da sık kullandığımız sosyal medya sitelerini evdeki bilgisayarımızdan cep telefonumuza dek her türlü cihazda kullanıyoruz kullanmasına ama ne kadar iyi kullanıyoruz? Bazı kısaltmalara ve kavramlara açıklık getirerek sosyal medya kullanımınızı şahlandırmak, çağı yakalamanızı sağlamak için yine bir dev hizmet ile huzurundayız. İşte, 10 maddede en çok kullanılan sosyal medya kısaltmaları…

DM yani Direct Message
sosyal medya

DM, Direct (direkt) ve Message (mesaj) kelimelerinin birleşmesinden oluşur. Birisine DM attığınızda mesajınızı onun hesabını takip eden herkes değil sadece mesajı yollamak istediğiniz kişi okur. Bu yüzden DM hassas konularda haberleşmek için en uygun yöntemdir.

FF yani Follow Friday
sosyal medya

FF, takip etmek (Follow) ve Cuma (Friday) kelimelerinin baş harflerinden oluşur. FF, Twitter’da takip ettiğiniz ve takipçilerinize de önermek istediğiniz hesapları duyurmanızı sağlar. Örneğin müthiş paylaşımlarda bulunan bir moda bloggerını kuzeninize tavsiye etmek isterseniz FF tam size göre demektir.

Flood
sosyal medya

Malum, Twitter’da en uzun paylaşım 280 karakter oluyor, söyleyeceğiniz 280 karaktere sığmıyorsa arka arkaya birçok tweet yazmak suretiyle bir flood oluşturabilir derdinizi uzun uzun anlatabilirsiniz. Flood oluşturmanın püf noktası ise her bir tweeti numaralandırmayı unutmamaktır, böylece okuyucular tweetlerinizi doğru sırayla okuyarak ne demek istediğiniz tam olarak kavrayabilirler.

# Hashtag
sosyal medya

Sosyal âlemlerle ilgili öğrenilmesi gereken ilk ders “hashtag” kavramının anlamıdır. Sosyal medyanın etiketi sayılabilecek hashtag, herhangi bir paylaşımınızın hangi konu başlığında değerlendirilmesini istediğinizi gösterir. Örneğin bir bebek fotoğrafının altına #bebek yazarsanız, fotoğrafınızın bir bebek fotoğrafı olduğunu belirtmiş olursunuz.

Mention
sosyal medya

Twitter’da bir tweetinizin özellikle bir kişiyle alakalı olduğunu belirtmek isterseniz kişinin ismini @ işareti önüne yazmanız yeterli olacaktır. Mention özelliği birine cevap olarak yazdığınız tweetlerde de kullanabilirsiniz.

Repost
sosyal medya

Twitter’da Retweet varsa Instagram’da da Repost var. Repost, Instagram’da paylaşılmış bir fotoğrafı, kendi hesabınızdan tekrar paylaşmanız demektir. Twitter ve Facebook’dan farklı olarak Instagram’da Repost yapabilmeniz için ayrı bir uygulama indirmeniz gerekir.

RT yani ReTweet
sosyal medya

Retweet, başkasının yazdığı bir tweeti kendi hesabınızdan tekrar paylaşmanız anlamına gelir. Okuduğunuz ve beğendiğiniz bir tweeti böylece sizi takip eden kişilerle de paylaşmış olursunuz.

Tag
sosyal medya

Tag yani etiketleme sayesinde fotoğraf ve video paylaşımlarınıza istediğiniz kişileri iliştirebilirsiniz. Paylaştığınız bir fotoğrafta kimlerin yer aldığını belirtmek için tag özelliğini kullanabileceğiniz gibi paylaşımınıza belli kişilerin dikkatini çekmek için de onları tagleyebilirsiniz.

TBT yani Throwback Thursday
sosyal medya

Başta Instagram olmak üzere tüm sosyal medya kanallarında kullanılan TBT yani Throwback Thursday dilimize “Ah ne günlerdi onlar.” diye çevrilebilir. Sosyal medyada eski günlerden kalma fotoğraflarınızı paylaşırken #TBT ibaresini ekleyerek bu akıma siz de uyabilirsiniz. İnternetin yazılı olmayan kurallarına göre TBT olarak paylaşılan fotoğrafların en az 5-10 yıl önce çekilmiş olması gerekse de TBT daha çok geçen sene çıkılan tatilden fotoğraflar paylaşmak için kullanılmaktadır.

TT yani Trending Topic
sosyal medya

Twitter’da en çok konuşulan konulara TT yani Trending Topic denir. TT sayesinde o anda dünyada, Türkiye’de ve hatta belli bir şehirde en çok hangi konularda tweet atıldığını görebilirsiniz. Türkiye’de bir derbi maçı oynandığında dünya genelinde bu maçın TT olması ise ülkemizde Twitter kullanımının ne kadar gelişmiş olduğunun ispatıdır.

 2,887 okunma

akin aksoy