Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
16719
post-template-default,single,single-post,postid-16719,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Zamanı Aşabilen Şarkıların Sahibi

“…içini dökmenin muazzam bir yolunu bahşetti bana hayat: Müziği ve sözleri…” diyen sanatçı, 1970’lerin ortasında girdiği müzik dünyasına sesi ve sözüyle içini öyle bir dökmüş, öyle şarkılar bırakmıştır ki adeta aşk üzerine söylenmemiş söz kalmamıştır. Kültür ve Yaşam’ın bu sayfası Türk pop müziği denince akla ilk düşen kişiye, Sezen Aksu’ya ait…

1#

1954 yılında Denizli’de doğan sanatçının asıl adı Fatma Sezen Yıldırım’dı. 1970 yılında Hafta Sonu dergisinin açtığı Altın Ses yarışmasında 6. olmuş, “Haydi Şansım / Gel Bana” isimli ilk 45’liğini Sezen Seley adıyla çıkarmıştı. Bundan sonraki 45’likleri ise Sezen Aksu adıyla geldi. 1980’lerin başına kadar art arda çıkardığı 45’likler Türk popunun en çok satan plakları arasına girdi.

2#

80’li yıllarda çıkardığı albümlerle müzikte Sezen Aksu fırtınası esmeye başladı. Şarkıları sadece yorumlamıyor, birçoğunun sözlerini yazıp bestesini yapıyordu. Firuze, Sen Ağlama, Git, Gidiyorum, Geri Dön, Haydi Gel Benimle Ol, Belalım, Tükeneceğiz, Kavaklar ve dillere pelesenk olmuş daha niceleri bu dönemin ürünleriydi.

3#

90’lı yıllarda ise bir taraftan şarkılarıyla insanların duygularına tercüman olmaya devam ederken diğer taraftan prodüktörlüğünü yaptığı yeni sesleri müzik dünyasına kazandırıyordu. O isimler Sertab Erener, Harun Kolçak, Aşkın Nur Yengi, Levent Yüksel, Işın Karaca, Hande Yener, Yıldız Tilbe; o şarkılar Gülümse, Ne Kavgam Bitti Ne Sevdam, Vazgeçtim, Her Şeyi Yak, Masum Değiliz, Küçüğüm ve diğerleriydi.

4#

Milenyum, Minik Serçe’nin üretkenliğini azaltmak şöyle dursun perçinlediği yıllardı. Keskin Bıçak, Sarı Odalar, İstanbul İstanbul Olalı, Perişanım Şimdi, Şarkı Söylemek Lazım, Gidemem, Kardelen gibi unutulmaz şarkılar 2000’li yılların ürünleri oldu. Ve hemen herkeste bir karşılığı olan bu şarkıları nasıl yazdığı sorulduğunda ise, “yazma kaygısıyla değil söyleme içgüdüsüyle” olduğunu ifade edecekti.

5#

Buraya kadar söz ettiklerimizi muhtemelen çoğunuz biliyordu… Peki sanatçının, Şener Şen, İlyas Salman ve Ayşe Gruda ile “Bin Yıl Önce, Bin Yıl Sonra” isimli müzikalde aynı sahneyi paylaştığını biliyor muydunuz? Ya da beyazperdede göründüğünü? Evet, Sezen Aksu 1990 yapımlı dram türündeki “Büyük Yalnızlık” filminde Ferhan Şensoy ile başrolü paylaşmıştı.

6#

Minik Serçe’yle ilgili pek bilinmeyenlerden biri de Eurovision macerasıdır. 1983 yılında “Heyamola”, 84 yılında “1945”, 85 yılında “Küçük Bir Aşk Masalı” isimli şarkılarla Eurovision Şarkı Yarışması’na katılmak istemiş fakat hak kazanamamıştı. Sonraki yıllarda ise bildiğiniz gibi defalarca “Yılın Sanatçısı” seçilmiş ve yüzlerce ödülün sahibi olmuştu.

7#

Dinleyicilerine 9 adet 45’lik, 8 single ve 25 albüm bırakan sanatçı 2016 yılında müziği bıraktığını açıkladıysa da neyse ki kısa süre sonra bu kararından vazgeçti, söyleme içgüdüsü tükenmesin istediğimiz sanatçı üretmeye devam ediyor. Son bir bilgi daha… Yazdığı şiirsel nitelikteki şarkı sözleri, kendi ifadesiyle “zamanı aşabilecek güçteki o şarkılar”, Eksik Şiir isimli iki kitapta bir araya getirildi.

 1,901 okunma

akin aksoy