Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
20612
post-template-default,single,single-post,postid-20612,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

ÜLKEMİZİN MANZARALARINI KUŞ BAKIŞI GÖREBİLECEĞİNİZ SEYİR TERASLARI

Çoğu derin kanyonlara, geniş vadilere kurulmuş seyir teraslarının bazıları da bir gölü ya da şehri seyredebilecek biçimde yapılmış. Bulunduğu bölgenin zirvesine inşa edilmiş olmaksa hepsinin ortak özelliği. Yükseklik korkusu olanlar ne düşünür bilinmez ama bu teraslar dağa, tepeye tırmanmaya gerek kalmadan manzaraları kuş bakışı seyretme imkânı sunan harika yapılar.

1#

Valla Kanyonu, Karadeniz’in yemyeşil şehri Kastamonu’da Küre Dağları Milli Parkı içinde yer alıyor. Devrekâni Çayı’nın oluşturduğu ortalama 800 metre derinliğindeki kanyon, dünyanın en derin kanyonları arasında gösteriliyor. Zirveye kurulan üç katlı seyir terası ise bu derinliğin barındırdığı muhteşem manzarayı gözler önüne seriyor.

2#

Malatya’nın Akçadağ ilçesindeki Levent Vadisi, mağaraları, uçurumları, milyonlarca yıl öncesine ait kaya oluşumlarıyla etkileyici bir bölge. Normal şartlarda her yıl düzenlenen Uluslararası Doğa Sporları Festivali de bu vadide gerçekleşiyor. Yine her yıl on binlerce kişi, 104 metre yükseğe inşa edilen ve 8,5 metresi boşluğa uzanan Levent Vadisi Seyir Terası’na ayak basıyor.

3#

Artvin-Merkez ilçesindeki Hatila Vadisi, şehirde ulaşımın kolay sağlandığı doğal alanlardan biri. Vadideki yükseklikler 170 metreden başlayıp 3224 metreye kadar çıkabiliyor. 220 metre ile ülkemizin en yüksek cam seyir terası da Hatila Vadisi içinde yer alıyor. 2015 yılında yapılan teras, vadinin tüm güzelliklerini kuş bakışı seyretmeye olanak sağlıyor.

4#

Karabük’te doğanın tadının doyasıya çıkarılabileceği yerlerden biri Safranbolu ilçesindeki Tokatlı Kanyonu’dur. İçinde 9 km’lik yürüyüş parkuru da bulunan bu kanyonun manzarası ise en iyi 80 metre yüksekliğindeki seyir terasından görülebiliyor. Zemini cam olan teras 11 metre genişliğinde ve 75 ton yük taşıma kapasitesine sahip.

5#

Gümüşhane’nin Torul ilçesinde yer alan seyir terası, ilk yapımı Orta Çağ’a kadar uzanan Torul Kalesi’nin yakınındaki zirveye inşa edilmiş. Bu teras konumu nedeniyle diğer örneklerinden farklı olarak hem kale hem de yerleşim yerleri manzarasını içine alıyor ve ziyaretçilerine bambaşka bir deneyim vaat ediyor. Aynı anda 50 kişinin kullanabileceği teras her yıl on binlerce turisti ağırlıyor.

6#

Ulubey Kanyonu Seyir Terası Uşak ili Ulubey ilçesinde yer alıyor. Zemini cam olan teras 2015 yılında inşa edilerek ziyaretçilere açılmış. Yetkililer, kanyondan geçen Dokuzsele Deresi’nin temizlenme çalışmaları tamamlandıktan sonra bölgenin daha fazla rağbet göreceğini ve değerinin artacağını ifade ediyorlar.

7#

Tortum Çayı üstünde oluşan heyelan set gölü Tortum, Erzurum’un en güzel doğal manzaralarından birine sahiptir. Gölün üstüne inşa edilen cam zeminli teras da bu manzaranın güven içinde seyredilebileceği yerlerin başında geliyor. 12,3 metre uzunluğu ile oldukça geniş bir alanı olan terasın arka tarafında bir de kafesi bulunuyor.

 885 okunma

akin aksoy