Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
11451
post-template-default,single,single-post,postid-11451,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Ülkemize Yaşamsal Katkılar Sunan 9 Orman Ağacı

Havayı temizleyen, erozyonu önleyen, besleyen, serinleten, güzelleştiren haliyle bir ağaç hiçbir zaman sadece bir ağaç değildir. Buna rağmen dikkatsizlik ve ihmalkârlık nedeniyle çıkan yangınlarda bir çırpıda yüzlerce ağaç yok olabilmekte… Ormanlarda tedbir almadan ateş yakmak, sönmemiş bir kibriti yere atmak, mangal küllerini soğumadan ya da yakılan ateşi söndüğünden emin olmadan bırakmak, güneş ışınlarını çekme özelliği olan cam kırıklarını ormana atmak yangınların sebeplerinden bazıları… Ve sadece biraz dikkatle bu yok oluşun önüne geçmek mümkün! Yine de yangın ihbar hattının 110 olduğunu hatırlatalım ve ülkemizde görebileceğiniz birbirinden estetik 9 orman ağacıyla sizi baş başa bırakalım…

1#

Ege, Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde görülen, kış aylarında yapraklarını döken kayın ağacı, yaklaşık 40 metre uzayıp 700 yıl kadar yaşayabiliyor.

2#

Bu ağacın üremek için ardıç kuşuna ihtiyacı vardır. Ardıç kuşu ağacın döktüğü tohumları yer ve sindirim sisteminde kabukları açılan tohum kuşun dışkısı ile toprağa karışır, böylece yeni bir ardıç için hayat başlar.

3#

3 metreden 25 metreye kadar değişen türleri bulunan meşe, yaz-kış yapraklarını dökmez ve 500 yıldan fazla yaşayabilir. Sincap, tavşan gibi kemirgen hayvanların en önemli besin kaynağı olan meşe palamudu da bu ağacın meyvesidir.

4#

Sıklıkla kayın ağacıyla karıştırılan gürgen, kayına göre çok daha serttir. 150 yıl kadar yaşayabilir. Dünyada 25 çeşidi olan gürgen ağacının ülkemizde iki çeşidi bulunur.

5#

Fiziği güçlü görünen yaşlı insanlar için “çınar gibi ” denir, çünkü çınar ağacının en belirgin özelliği yüzyıllarca ayakta kalmayı başarabilen heybetli görüntüsüdür. Bu ağaçların içleri çöküp canlılığını yitirse de gövdesi yaşamaya devam eder.

6#

Sulak yerlerde yetişen, ince ve uzun gövdesi olan kavak ağacı çok dayanıklı bir tür değildir. Çabuk büyüyen kavak ağacı Türkiye’nin her yerinde yetiştirilmekteyse de en büyük kavak ormanı Samsun Terme’dedir.

7#

Selvi adıyla da bilinen servi ağaçları 2000 yıl yaşama gücü gösteren uzun boylu dirayetli ağaçlardır. Hiçbir mevsim yapraklarını dökmezler. Mezarlıklarda ve kutsal alanlarda dikkat çekici yoğunlukta görülen ağaçların kozalakları da vardır.

8#

Görüntüsüyle hayranlık uyandıran akçaağacın yaprakları sonbaharda sarı ve kırmızı iken yazları yemyeşildir. Genç yaşında pürüzsüz olan gövdesinde yaşlandıkça derin çatlaklar oluşur.

9#

Göknar ya da köknar, çamgiller familyasından olan, piramit şeklinde 40 metreye kadar büyüyebilen, iğne yapraklı ve kozalaklı, yaklaşık 300 yıl yaşayabilen bir orman ağacıdır.

 2,716 okunma

akin aksoy