Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
17078
post-template-default,single,single-post,postid-17078,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Turşusuz Bir Dünya Mümkün Mü?

Sayesinde mevsiminde olmayan sebze ve meyvelerin de sağlıklı biçimde yenebiliyor olması, uzun süre saklanabilmesi, hem içecek hem yemek gibi tüketilebilmesi gibi nedenlerle turşusuz bir dünyanın mümkün olmadığına inanıyoruz. Bizler kültür olarak dünyanın en güzel ve çok turşu çeşitlerine sahibiz evet ama bakalım diğer ülkelerde öne çıkan turşu çeşitleri hangileri?

1#

Acı, tatlı ve ekşinin memleketi olan Hindistan’da o kadar farklı turşu çeşitleri var ki mango belki de bize en tanıdık geleni… Hindistan’a has mango turşusu “aam ka achaar”ın birbirinden farklı tarifleri bulunuyor ve Hintliler bu turşuyu genellikle ekmek ve yoğurt eşliğinde tüketiyor.

2#

Güney Kore’nin meşhur yiyeceği “kimchi” fermente edilmiş sebzelerden meydana geliyor. Bazı yerlerde yemek olarak değerlendirilen kimchi aslında turşunun farklı bir versiyonu. Özellikle lahana ile yapılıyor ve çoğunlukla garnitür olarak servis ediliyor.

3#

Almanların ün yapmış turşusu “sauerkraut” bizim lahana turşumuza fazlasıyla benziyor, sadece daha ekşi bir tada sahip olduğunu söyleyebiliriz. Bir de bizde lahanalar geniş yapraklar halinde tutulurken sauerkraut turşusunda ince ince kıyılıyor.

4#

“Takuan” turşusu beyaz turptan yapılmasına rağmen neden sarı renkte görünüyor, diye soranlar için turpun güneşte kurutulduktan sonra tuzlandığı bilgisini verebiliriz. Japonya’da oldukça popüler olan turşu suşi yapımında da kullanılıyor.

5#

Bulgaristan’ın geleneksel turşusu “tsarska”nın diğer bir adı da çar ya da kral turşusudur. Bizim karışık turşumuza benzeyen tsarska’da havuç, kırmızıbiber, kereviz gibi sebzeler bulunabilirken içeriğin olmazsa olmazı karnabahardır.

6#

Balkan ülkelerinin en güzel lezzetlerinden olan “kamber” yani domates biberi turşusu Trakya‘nın ülkemizdeki topraklarında da sıklıkla yapılan bir turşu çeşidi. Bazı yerlerde de bu kırmızıbiberlerin bütün olarak turşusu yapılıyor ve içi farklı malzemelerle doldurularak servis ediliyor.

7#

Meksika mutfağına ait jalapeno turşusu artık bizim mutfağımızın da vazgeçilmezleri arasında bulunuyor. Acı ve etli Meksika biberiyle yapılan turşu oldukça lezzetli ve iştah açıcı… Ayrıca 15 gün gibi kısa bir sürede turşu haline gelebilen bir özelliğe de sahip.

 1,367 okunma

akin aksoy