The Beatles’la Tanışmak İçin Hiçbir Zaman Geç Kalmış Sayılmazsınız
60 yıllık Beatles efsanesi İngiltere’nin Liverpool şehrinde başladı ve o dönemki bir gazetecinin ifadesiyle kısa sürede Beatlemania’ya dönüştü; yani “Beatles Çılgınlığı”na… Yıl 2019… Söylediğimiz gibi… Ne şimdi ne daha sonra hiç kimse Beatles’la tanışmak için geç kalmış sayılmayacak.
Kurulduğu ilk yıllarda ne adı Beatles’tı ne de üyelerinin tamamı fotoğraflardan aşina olduğumuz dört isim… Temellerinin atıldığı “The Quarrymen” döneminden başlayarak bir grup olmanın bütün zorlu evrelerini yaşadılar fakat bunların hiçbiri 1960’ların Beatles çağı olmasının önüne geçemedi.
The Beatles’ın 1962’de yayınladığı ilk single “Love Me Do” listelere 17. sıradan girdi. Grubun ilk dünya turnesine çıktığı ve günümüze kadar sönmeyecek “Beatlemania”nın ateşlendiği yıl ise 1964 oldu.
“Ben çocukken annem bana hayatın anahtarının mutluluk olduğunu anlatırdı. Okula başladığım zaman, sınavda bana ‘Büyüyünce ne olmak istiyorsun?’ diye sordular. Ben de onlara ‘Mutlu olmak istiyorum’ diye cevap verdim. Onlar bana soruyu anlamadığımı söylediler. Ben de onlara hayatı anlamadıklarını söyledim.” İşte… Grubun değişmeyen ilk üyesi John Lennon’ın hayata bakışı böyleydi.
John Lennon’la 1957’de tanışan Paul McCartney söz yazarı, besteci ve bas gitarist; aynı zamanda müzik ve film yapımcısıydı. “Hey Jude”, “Yesterday”, “Blackbird” gibi, Beatles’la ve kendi adıyla bütünleşmiş çok sayıda şarkıya imza attı. Bugün, sahip olduğu 60 altın plak ve ülkesinin verdiği “Sir” ünvanıyla The Beatles grubunun yaşayan bir üyesidir.
Beatles dörtlüsünün emektarı George Harrison, eski arkadaşı olan Paul McCartney Lennon’la tanışmasını sağladıktan sonra gruba dâhil oldu. The Beatles’ın bireyselliği savunan; yazdığı farklı tarzlardaki şarkılarla grubun diğer üyeleriyle bile ters düşebilen; müzikte deneyselliğin hakkını sonuna kadar veren üyesiydi.
Grubun ilk bateristi Pete Best’in bugün bütün dünyada “Beatles modeli” olarak bilinen saç kesimini kabul etmemesi diğerleriyle arasının açılma nedenlerinden sadece biriydi. Ringo Starr’ın ise 1962’de grupla ilk görüşmesinde kendisine sorulan, “Bateri soloları hakkında ne düşünüyorsun?” sorusuna verdiği cevap “Nefret ediyorum” oldu ve alkışlarla karşılanan bu cevapla Pete’in yerine geçti.
Bugün orta yaşlarda olup da The Beatles’ı tanımadığını söyleyen bir kişiye “Twist And Shout”, “Here Comes The Sun” ya da “She Loves You” şarkıları dinletilirse “Evet! Bu şarkıları duydum.” diyecektir. Grubun farklı albümlerini dinleyen birinin pop, alternatif rock, psychedelic rock hatta ve hatta indie tınıları duyacağını söyleyebiliriz.
Sonraki on yılları etkileyen Beatles efsanesi aslında sadece 10 yılda yaratıldı. Grup ayrılık sürecine girdiğinde ise üyelerin birbiriyle farklı anlaşmazlıkları bulunuyordu. 30 Ocak 1969 tarihinde kimseden izin almadan özel bir kurumun çatısına çıkarak verdikleri ve polisin sonlandırdığı Çatı Konseri son konserleri oldu.
The Beatles fırtınası bu 10 yıllık süreçte sadece müzikte değil sinemada da esti. İlk filmleri 1964’te rol aldıkları A Hard Day’s Night, ikinci filmleri 1965’teki Help oldu ve bunlarla da kalmadı. Son albümleri Let It Be ise belgesel filmlerine adını verirken, bu belgeselin müzikleri Oscar ve Altın Küre ödüllerini getirdi.
John Lennon ve George Harrison talihsiz olaylarla hayata veda ettiler… Tüm dünyada kendilerinden sonra gelenlerin müzik anlayışını etkileyen The Beatles ise şarkılarıyla, filmleri, kitapları hatta video oyunlarıyla var olmaya devam ediyor. Lennon’ın dediği gibi: “Hayat, siz planlar yaparken başınıza gelen şeydir.”
1,510 okunma