Son Yüz Yılın Önemli Bilimsel Gelişmeleri
Şu an teknolojiye dair kullandığımız ne varsa son 200 yılda üretildiğini ama insanlık tarihinin binlerce hatta yüzbinlerce yıllık geçmişi olduğunu okuyunca düşünce denizlerine dalıyor da çıkmakta zorlanıyor insan. Ama biz sizi fazla derinlere daldırmadan hemen son yüzyılın bilimsel gelişmeleri ile buluşturalım istiyoruz. Ekranınızı lütfen aşağı doğru kaydırın. 🙂
İnsanlık tarihinde ilk motorlu uçuş 17 Aralık 1903’te yapıldı, yani 20. yüzyılın hemen başında. Kulağa ne kadar da yakın geliyor öyle değil mi? Bu uçuş Orville Wright’ın pilotluğunu yaptığı Flyer adındaki uçakla gerçekleşti ve yerden sadece 3 metre kadar yükselip 12 saniye havada kalınabildi.
1927 yılında görüntü ve sesin birlikte kaydedilmesi insanlığı ilk sesli sinema filmiyle buluşturdu. Caz Şarkıcısı/The Jazz Singer uzun metrajlı ilk film olarak sinema tarihine adını yazdırdı. Bildiğiniz gibi sinema maceramız, Lumiere kardeşlerin kamera ve projektörün bir arada olduğu sinematograf aletini icat etmesiyle başlamıştı.
1928 yılında Alexander Fleming tarafından penisilin bulundu. Penicillium notatum adlı bir tür küf mantarında keşfedilen bu antibiyotik, ilaçla tedavide milat denilebilecek bir dönem başlattı. Tabii penisilinin insanlarda kullanılabilmesi için 1941 yılını beklemek gerekecekti.
Computer/Bilgisayar adının ilk kez 1613 yılında kullanılmaya başlandığını ve o sıralar bu terimin aslında hesaplama yapan insanlar için kullanıldığını biliyor muydunuz? İlk programlanabilir bilgisayar ise Alman Konrad Zuse tarafından 1936 ve 38 yılları arasında yapıldı.
21 Temmuz 1969’da Ay’a ilk kez gidildi. ABD’li astronotlar Neil Armstrong ve Edwin Aldrin’in gerçekleştirdiği bu ilkten geriye kalan o ünlü cümle Armstrong’a aitti: “Benim için küçük insanlık için büyük bir adım.” Bununla birlikte insanlı ilk uzay uçuşunu 1961’de gerçekleştiren kişi Sovyet kozmonot Yuri Gagarin’di.
Bir yanda hiçbir tedavi ihtimali kalmamış bir hasta diğer yanda trafik kazası geçirerek beyin ölümü gerçekleşmiş olan bir kişi. Güney Afrikalı cerrah Christiaan Barnard, hastası Louis Waskansky’ye dünyada ilk kez yapılan kalp naklini gerçekleştirdiğinde yıl 1967’ydi.
İngiliz gökbilimci Edwin Hubble’ın adını taşıyan ve 15 milyar ışık yılı öteyi gözlemleyebilmesi hesaplanan Hubble Uzay Teleskopu 1990 yılında uzaya gönderildi. Sonrasında teleskobun gönderdiği bilgilerle uzay hakkında çok şey öğrendik. Örneğin sadece 1996 yılında milyarlarca yeni galaksi keşfedildi.
Bu başlığı internetin icadı için kullanmamızdan daha doğal ne olabilir ki? Sadece 20. yüzyılın değil geleceğin akışını şekillendiren bir bilimsel gelişmeden söz ediyoruz. İnternetin temeli 1960’larda ABD hükümetinin özel bir bilgisayar ağı kurmak istemesiyle atılmış ve 1990’larla hepimizin hayatına yavaş yavaş sirayet etmeye başlamıştı.
7,104 okunma