Soğuk Kış Günlerinde Lezzetine Rengine Gücüne Sığınabileceğimiz Sebzeler
Yeşil, sarı, beyaz, kırmızı, mor… Vitamin değerleri yüksek, koruyucu, besleyici, güçlendirici… Çorbadan ana yemeğe, garnitürden mezeye, salatadan böreğe… Soğuk gün ve gecelerde sadece dilinizi damağınızı değil, duygu ve düşüncelerinizi de ısıtacak kış sebzelerini ve kullanım alanlarını listeliyoruz.
Brokoli sizin gündeminize ne zaman girdi bilmiyoruz ama Roma döneminden kalma kayıtlarda bile adının geçtiği iddialar arasında. Bu sağlık dostu yumru yumru yeşil bitkinin popülerleşmesi ise 20. yüzyılın başlarına denk gelmiş. Adı İtalya’yla anılan brokoli Sicilyalı göçmenler sayesinde önce ABD’ye intikal etmiş oradan da bütün dünyaya. Haşlamasından sebze gratenine, salatasından yemeğine birçok tarif var ama bizim favorimiz kremalı tadıyla kışa yaz havası getirebilecek brokoli çorbası.
Asya’nın orta bölgelerinden İran aracılığıyla İspanya’ya ve oradan Avrupa’ya taşınan ıspanak sebzesinin ülkemizde en çok yemeği yapılagelir ama börekler için de hatırı sayılır şekilde rağbet gösterilir. Siz de böyle düşünüyorsanız bu kez bir değişiklik yapmanızı ve salatasını denemenizi öneriyoruz. Ve cevizin, peynirin en çok yakıştığı sebzelerden olduğunu iddia ediyor, fotoğrafta gördüğünüz gibi portakal dilimleri serpiştirmeyi unutmayın diyoruz.
Nedendir bilinmez, pırasanın seveni çok sever sevmeyeni hiç yemez, oysa Roma ve Mısır uygarlıkları yıkılana dek pırasa en çok tüketilen sebzelerden biri olmuş. Elbette o bizim bildiğimizden biraz daha farklı bir tür, yabani pırasaymış. Bu sebzenin yüzden fazla çeşidi bulunuyor ve bizim ülkemizde yetişen türünden zeytinyağlısını da salçalı yemeğini de, böreğini ya da kavurmasını da yapmak mümkün. Peki, siz daha önce sarımsaklı sirkeli bir pırasa çorba içmiş miydiniz?
Fransa mutfağının yaygın tüketim malzemelerinden olan kerevizin maydanozgiller ailesinden olduğunu biliyor muydunuz? Homeros’un İlyada’sında bile kendine yer bulmuş, kuzey ve batı Avrupa’nın bu çok faydalı bitkisinden dolma da yapabilirsiniz zeytinyağlı da veya haşlayıp et yanında garnitür olarak da servis edebilirsiniz. Yapraklarından çorba da pişirebileceğiniz kerevizi rendeleyerek yoğurtlu ya da soslu salatasını da yapabilirsiniz.
Kan kırmızısı içiyle karaciğerin en iyi dostlarından olan kırmızı pancarın turşusunu yemeye doyamayanlardan mısınız? Yine sofralarımızda bir değişiklik yapalım diyor, Akdeniz’in bu renkli ve güçlü sebzesini peynirli makarna haline getirmenizi tavsiye ediyoruz. Hatta pancarın gövdesini fırında pişirerek makarna haline getirebileceğiniz gibi pancar saplarını da ekleyerek yemeğinize ekstra vitamin katabilirsiniz.
Vitamin deposu havucun 50-60 kadar çeşidi bulunsa da ülkemizde turuncusu başta olmak üzere mor ve siyah türü tüketiliyor. İster çiğ olarak salatasını yapın ya da suyunu sıkın, ister haşlayıp yoğurtla soslayın, isterseniz yaptığınız yemeklerin içine renklendirmek amacıyla katın. Nasıl tüketirseniz tüketin sonbahar aylarında topraktan çıkarılarak sofralarımıza kadar gelen havucu kış menülerinizden eksik etmeyin. Bizim önerimiz ise çayın yanında afiyetle yemek için yapabileceğiniz havuçlu bir kek.
Adına da tadına da yavaş yavaş alışmaya başladığımız Brüksel lahanası Avrupa ve ABD’de yaygın şekilde kullanılmasına rağmen anavatanı bilinmeyen bir sebze. Yani zannettiğiniz gibi Belçika’dan çıkmış bir ürün değil. İsim hikâyesi oldukça eğlenceli; rivayete göre Avrupa’nın göbeğindeki başkentlerden Brüksel’in mini mini hali nedeniyle bu şehrin adıyla anılmış. Diğer adı Frenk lahanası. C vitamini deposu olan besini haşlamak ya da buharda pişirmek zengin vitamin değerlerini daha çok koruyor ama peynir sosuyla fırında yapılan tarifine de kim hayır diyebilir ki?
Yunanistan’dan Japonya’ya dünyanın pek çok yerinde yetiştirilen turp ülkemizde salataların en özgün eşlikçilerinden biridir. Kabuğunu yıkayıp soyduktan sonra dilimlemek ya da rendelemek tercihinize kalmış. Bu sebzeyi acı bulduğu için tüketemeyenlere ise bir püf noktasından söz edelim: Turp dilimlerini birkaç tatlı kaşığı tuzla karıştırıp beş dakika sonra yıkayın, ardından biraz limon suyu ile harmanlayarak aynı işlemi yapın. Turpun acısından eser kalmadığını göreceksiniz.
1,066 okunma