Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
22816
post-template-default,single,single-post,postid-22816,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

SİNEMASEVERLERİN İLGİSİNİ ÇEKEBİLECEK TERİMLER VE ANLAMLARI

Sinemaseverler arasında öyle kişiler var ki seyretmekle kalmaz, filmlerin çekim sürecindeki, öncesi ve sonrasındaki tüm hikâyeyi okuyup öğrenmekten keyif alırlar. Bu kişiler neredeyse bir sinema ve televizyon öğrencisi kadar bilgi doludurlar. Siz de usta bir sinema seyircisi olabilir ve aşağıdaki terimlere zaten hâkim olabilirsiniz. Yine de bir bakın bakalım, belki içinde atladığınız, anlamını bilmediğiniz bir terim vardır… 🙂

Dublör, Fragman, Soundtrack, Flashback Ne Demek?

Dublör, tehlikeli sahnelerde oyuncu yerine oynayan ve fark edilmemesi için oyuncuya benzetilen kişidir. Fragman, bir filmi duyurmak üzere ilgi çeken kısımlarının montajlanmasıyla yapılan, bir iki dakikalık kısa tanıtım filmidir. Soundtrack, dilimizde birebir karşılığı olmayan bir kelimedir, bununla birlikte bir filmin soundtrack’inden bahsederken aslında film müziğinden bahsediliyor demektir. Flashback, filmde senaryo gereği yer yer geçmişe dönülmesine denir.

Klaket, Screenplay by, Written by Ne Demek?

Klaket, çekim sırasında kullanılan, üzerinde çekim planı numarası, timecode gibi bilgilerin yazdığı ve bu bilgiler sayesinde kurgu aşamasında, ses ile görüntünün eşleştirilmesi, montaj düzeni gibi konularda kolaylık sağlayan tabeladır. “Screenplay by” unvanı film başlarken veya biterken ilgili isimle birlikte ekranda görünür ve senaryo yazarı anlamına gelmektedir. Senaryo yazarı, özgün hikâyeyi değil, film senaryosunu yazmıştır. “Written by” unvanı ise filmin senaryosunu yazıp özgün hikâyeye de sahip olan kişiye aittir.

Adaptasyon, Subtitle, Dual, Post-Prodüksiyon, Pre-Prodüksiyon Ne Demek?

Adaptasyon, bir hikâye veya roman gibi eserin film senaryosuna uyarlanma halidir. Subtitle, alt yazı anlamına gelir. Dual ibaresi ise birden fazla dil seçeneğine sahip filmlerde karşımıza çıkar ve bu diller genellikle Türkçe ile İngilizceye karşılık gelir. Post-prodüksiyon, film çekimi tamamlandıktan sonra yapılan kurgu gibi, ses efektleri gibi işlemlere denir. Pre-prodüksiyon ise senaryo gibi film çekimi başlamadan önce oluşturulan işlemleri kapsar.

Set, Yapımcı, Beyaz Perde, HDTV Ne Demek?

İç veya dış mekân fark etmeksizin film çekimi yapılan her platforma set denir. Yapımcı, film için gerekli olan finansmanı sağlayan, prodüksiyon ekibini işe alan, işi koordine eden kişiye denir. Beyaz perde, göstericiden çıkan görüntülerin üzerinde yansıdığı, sinema filminin oynatıldığı yüzeydir. Film izlerken televizyonda karşımıza çıkan HDTV ibaresi isehigh-definition television” tanımının kısaltılmış halidir ve yüksek çözünürlük sağlayan bir yayın standardını ifade etmektedir.

 11,687 okunma

Derya Ülkar