Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
23846
post-template-default,single,single-post,postid-23846,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

ŞİMDİ TAM MEVSİMİ: 5 İLKBAHAR MEYVESİ

Önce serin bir sonbahar mevsimi yaşadık sonra bol karlı bir kışı atlattık şimdi ise ilkbaharın tüm coşkusunu tam anlamıyla yaşadığımız bir döneme girdik. İlkbahar denince akla pek çok güzellik geliyor olsa da en çok özlenenler listesinin başında ilkbahar meyveleri gelir diyebiliriz! Manav tezgâhlarının rengârenk bir hal aldığı ilkbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte, özlenen meyveler de sofralarda yerini aldı. İlkbahar aylarında ürün veren meyveleri aşağıda görebilir ve bu lezzetlerle şahane tariflere imza atabilirsiniz.

1#

Yeşil erik için ilkbaharın müjdeleyicisi desek yeridir! En çok özlenen “ekşi” lezzetlerden biri olan yeşil erik tezgâhlarda yerini aldı. Eriği dalından koptuğu haliyle tüketmek yeterince lezzetli olsa da pek çok alternatif tarifte kullanmak da mümkün; erikli tart, erikli kek, yeşil erik kompostosu bu şahane lezzetlerden yalnızca birkaçı.  Tuzlamadığınız sürece masum sayılan yeşil erikle onlarca imza yemeği de yapabilirsiniz özellikle yeşil erikli kuzu eti yemeğini ilk fırsatta denemenizi öneririz!

2#

Rengiyle resmen mutluluğa davet eden çileğin neredeyse %80’e yakını sudan oluşur bu nedenle diyet yapanlar için de masum seçenekler arasında yer alır. Akdeniz, Ege ve Marmara Bölgesi’nde yetişen çilek, 20’den fazla türü ile hayatımıza kırmızı bir renk katmaya devam eder. Çilek reçeli en bilinen çilekli tariflerden biridir ancak bazı tarifler var ki işte onlar mutlaka denenmeye değer; çilek soslu kuzu kol ve çilek kebabını daha önce duymuş muydunuz?

3#

Çağla, ilkbaharın en nadide meyvelerinden biri çünkü bu ekşi lezzetin tadını sadece ilkbaharın kısa bir döneminde çıkarabiliyoruz. Ege ve Akdeniz Bölgesi’nin göz bebeği çağla, kayısının olgunlaşmamış, yeşil ve körpe hali… Öylesine sıra dışı bir meyve ki cacıktan kuzu etli yemeklere kadar onlarca tarifin içinde kendine yer bulabilir. Bu arada zeytinyağlı çağla da ilginç aromalardan biridir, denemediyseniz bir deneyin deriz!

4#

Sevilen ilkbahar meyvelerinden bir diğeri Uzak Doğu’dan gelen Malta eriğidir. Bu lezzetli meyvenin ilginç bir yanı ise iki farklı isme sahip olması zira yenidünya ismiyle de bilinir. Yenidünya kebabı, Malta eriği tatlısı derken onlarca tarife farklı lezzet katan Malta eriği, sadece meyvesi değil yaprakları da şifa kaynağı olan bir meyvedir; Malta eriği yaprağının suda kaynatılarak tüketilmesi şifalı olabilir ancak yine de doktorunuza danışmadan tüketmekten kaçının.

5#

İlkbahar aylarında çiçeklenmeye başlayan ve yaz boyu meyve veren bir diğer lezzet duttur. Osmanlı’dan günümüze gelen lezzetlerden biri olan dut, özellikle hoşafı ile meşhurdur. Dut kurusu hoşafı, Osmanlı lezzetlerinin dikkat çeken tariflerinden biridir. “Dutla ne yapılır?” sorusunun onlarca yanıtından birkaçını paylaşalım; dut çullaması, dut pekmezi, ballı dut reçeli, dutlu sorbe, dut peltesi gibi lezzetler akla gelenlerden. Bu arada dutun, hazmı kolaylaştırdığı ve vücuda kuvvet kattığı bilgisini de satır aralarımıza iliştirelim.

 4,277 okunma

Derya Ülkar