Sakura ve Çiçek Seyretme Geleneği Hanami
Aslına bakarsanız kiraz konusu dünyada Türkiye’den sorulur, çünkü kiraz üretiminde ülkemiz ilk sıralarda. Hatta adını kirazdan almış bir şehrimiz bile var: Giresun. Kirazın Roma dönemindeki adı olan “kerasus”tan dönüşerek almış bu adı. Sayfamızın konusu olan “sakura” ise Japonların büyük önem atfettiği bir tür meyve vermeyen kiraz ağacı, başka bir ifadeyle kiraz çiçeği ağacı demek. Gelin tam da sakuraların çiçek açtığı şu günlerde konuyu biraz daha derinleştirelim…
Her yıl mart ayının sonu ile nisan ayının ilk haftası açan sakura çiçekleri tek bir çeşitten ibaret değil… Bedeninden beyazları, pembeleri, fuşyaları yansıtan neredeyse 200’den fazla sakura çiçeği bulunuyor. Açarken ağırdan alan bu zarif çiçekler dökülmek için oldukça aceleci davranıyor ve solmadan dökülen yapraklarına Japonlar tarafından büyük anlamlar yükleniyor.
Japonya’nın ulusal simgelerinden olan sakura çiçekleri, dalları renklendirmiş halleri ile yaşamı, kısa bir süre sonraki düşüşleri ile ölümü akıllara getiriyor. Samuraylara cesur karşılaşmalarda ilham verme nedeni de, II. Dünya Savaşı’nda kamikaze adı verilen intihar pilotlarının uçaklarına çizdikleri figür olma nedeni de bu; muhteşem göründüğü bir anda hayatın sonlanabileceği kabulü…
Hüzünlü bir tarafı bulunan bu felsefenin yaşamı betimleyen kısmı günümüzde Japonya halkının heyecanla beklediği bölümü, yani çiçek açma dönemi. Ülkede her şehir için hava durumu sunar gibi sakura durumu sunuluyor ve bu konudaki bir günlük yanılgı bile hoş karşılanmıyor. O günler gelip çattığında ise eskiden olduğu gibi sadece soyluların değil zengin-fakir herkesin coşkuyla katıldığı sakura günleri başlıyor.
Mart sonu itibariyle bütün dalları saran sakura çiçeklerini seyretmenin de Japon kültüründeki yeri büyük. Hanami adı verilen bu seyir hali geleneksel büyük bir festival olarak kutlanıyor. Parklara akın eden insanlar tatil günlerinde tüm sokakları şenlik alanına çeviriyor. Özel partilerin ya da evlilik gibi özel günlerin festivalin başladığı günlere denk getirilmesi ise ülke için alışıldık bir durum.
Kiraz çiçeklerini hayranlıkla seyretme anlamına gelen hanamiye katılmak için Japonya’ya yurtdışından gelen turist sayısı ciddi bir yoğunluk oluşturuyor. Şunu da söylemeliyiz ki bu kalabalık içinde katılımcıların ana etkinliklerinden biri kiraz çiçekleri altında tek başına ve sükûnet içinde yürümek. Gece vakitlerinde sakuraları seyretmek ise “yozakura” diye adlandırılıyor.
Festivalde, bento yani tek kişilik olarak paketlenmiş yemek, pirinç unu ile yapılan bir tatlı dango, yine ezilmiş pirinçle yapılmış lokuma benzeyen sakura mochi ve kiraz çiçeği çayı gibi ikramlar hanaminin vazgeçilmezleri arasında bulunuyor. Japonya’da büyük ilgi gören bu festivalin daha küçük çaplısı Kore, Çin, Tayvan ve Filipinler’de yapılmakta.
Japonya’nın doğal zenginliği olarak görülen sakura ağacının kendisi ya da tohumlarının yurt dışına çıkarılması yasaklanmış durumda fakat bu zarif ağacı bazı ülkelere dostluk nişanesi olarak göndermişler. Türkiye de bunlardan biri… En başta ifade ettiğimiz gibi kiraz çiçeği görmek için en elverişli coğrafyalardan birinde yaşıyoruz ama yine de bilge bir sakura ağacı görmek isteyenler için ülkemizde de Emirgan Korusu’nu adres gösterebiliriz.
6,259 okunma