OTOMOBİLİN SERÜVENİ
İcadıyla beraber mekânlarla olan ilişkimizi tamamen değiştiren otomobilin ilk olarak nasıl ortaya çıktığını biliyor musunuz? Otomobilin icadından bahsederken tek bir isimden bahsetmek mümkün değil. 15. yüzyılda bir fikir olarak ortaya çıkan ilk tasarımından sonra buhar enerjisinin kullanılmaya başlandığı 19. yüzyıla kadar birçok farklı ismin buluşlarını içeren bir sürecin sonunda ortaya çıkan bu mekanik aletler, günümüzün en büyük pazar payına sahip endüstrisi olmuş durumda. Hayatımızın artık vazgeçilmez bir parçası olan otomobillerin tarihini yazımızda okuyabilirsiniz.
16.yüzyılda yaşayan İtalyan dahi Leonardo da Vinci’nin çalışmaları arasında bulunan buharlı araba eskizleri tarihteki ilk otomobil tasarımı olarak karşımıza çıkıyor. Görüntüsü el arabasına benzeyen bu tasarımdaki araba, buhar enerjisiyle çalışarak kendi kendine gidebiliyordu. 1679 yılında hareket edebilen ilk minyatür aracı Cizvitli misyoner Ferdinand Verbiest, Çin İmparatoru’na hediye etmek için tasarladı ancak bu prototip küçük bir oyuncaktan ibaretti.
1769 yılında Fransız bilim insanı Nicolas Joseph Cugnot, buharla çalışan ilk otomobili üretti. Üç tane tekerleğe sahip bu enteresan kara taşıtı, dev bir buhar kazanından sağlanan enerji ile çalışan buhar motoruna sahipti ve saatte ortalama 4.5 kilometre yol alıyordu.
1859 yılında Belçikalı mühendis Ètienne Lenoir, “Gazlı ve genleşmiş havalı motor” ismiyle aldığı patentten sonra 1860’da elektrikle ateşlenen ve su soğutmalı olan ilk içten yanmalı motoru geliştirdi. İçten yanmalı motorun kauçuk tekerlek ile buluşmasından sonra artık çok daha hızlı ve uzun yol gidebilen otomobiller üretilmeye başlandı. 1885 yılında Alman Karl Friedrich Benz, içten yanmalı motorla çalışan ilk benzinli otomobili üretti.
Ülkemize ilk otomobil Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminde gelmiştir. O dönem “Cadde-i Kebir” ismine sahip İstiklal Caddesi’ndeki bir mağazada bulunan otomobil ile Sultan II. Abdülhamid’in İngiliz Konsolosluğu’ndan özel olarak sipariş ettiği elektrikli araba ülkemizin ilk araçlarıdır ve hiç trafiğe çıkmamışlardır. Ülkemizde trafiğe çıkan ilk otomobil 1895 yılında Fenerbahçe’de Renault Landaulet modeli olmuştur.
19.yüzyılda otomobiller el yapımı olarak üretiliyordu ve bu durum sadece ayrıcalıklı bir zümreye ait insanların araç sahibi olmasıyla sonuçlandı. Ancak 1900’lü yıllarda Henry Ford’un geliştirdiği seri üretim bandı ile arabalar hızlı bir şekilde üretilebiliyordu. Bu tarihten sonra artık işçi sınıfı da otomobil sahibi olabildi.
İlk üretilen benzinli otomobilin ardından geçen 6 senede dünyada yalnızca 25 adet otomobil üretilmişti. II. Dünya Savaşı’ndan sonra en hızlı büyüyen sektör haline gelen otomobillerin kullanımı 1907 yılında 250 bin iken, II. Dünya Savaşı’ndan hemen önce 50 milyonu aşmıştır. 1975 yılında 300 milyon arabayı bulan sektör, günümüzde milyarlarca araç sayısına ulaşmıştır.
7,235 okunma