Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
28869
post-template-default,single,single-post,postid-28869,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

ÖNEMLİ BELGESELLERE İMZA ATAN İSİM

Doğa belgesellerinin yapımcısı David Frederick Attenborough’nun hayatını keşfetmeye hazır mısınız? Yıllarca dünyanın en uzak köşelerinde vahşi doğanın sırlarını açığa çıkaran bu efsanevi ismin doğa sevgisi ve gezegenimizi koruma çağrısı her geçen gün daha büyük kitlelere ulaşıyor. Doğanın ilham veren hikâyelerini hafızalara kazınan sesi ile anlatan David Attenborough yazımızda…

1#

Sir David Attenborough ismine, belgesel izliyorsanız denk gelmemeniz imkânsız. 1950’lerden itibaren Afrika’dan Güney Amerika’ya dünyanın en uç noktalarına giden; vahşi yaşamı, gezegenimizin yaşadığı değişimi ve sorunları ortaya koyan, farklı coğrafyalardaki insanların birbirini tanımasını sağlayan bir isim. Son belgeseli “Gezegenimizden Bir Yaşam” ile hem kendi hayatını hem de iklim krizinin sonuçlarını gözler önüne seren Attenborough’nun Instagram’da yaklaşık 6 milyon takipçisi var.

2#

Bilim ve doğasever bir insan olacağı daha çocukken belli olan David Attenborough, 8 Mayıs 1926’da Londra’da doğar. Kariyerinin 60. yılında İngiliz monarşisinin “Sir” ünvanı verdiği Attenborough, üç çocuklu bir ailenin ortanca çocuğu olarak dünyaya gelir. Babası Leicester Üniversitesinde yöneticidir ve bu sayede çocukluğu üniversitenin kampüsünde fosil ve taş örnekleri inceleyerek geçer. Yaklaşık 11 yaşındayken babasından zooloji departmanının büyük miktarda semender tedarikine ihtiyacı olduğunu duyar ve üniversite ile anlaşarak her bir semender karşılığında 3 peni kazanır. O zamanlar bir sır gibi sakladığı semender kaynağı ise üniversite yakınındaki bakanlıkta bulunan gölettir. Bir yıl sonra, üvey kız kardeşi Marianne ona tarih öncesi canlıların bulunduğu bir kehribar parçası verir. Tüm bu süreç ünlü belgeselcinin kaderini çizer. Bu kehribar ileride hayata geçireceği “The Amber Time Machine” programının odak noktası olur.

3#

1945’te Cambridge’deki “Clare College”dan jeoloji ve zooloji eğitimi almak için burs kazanır ve 1952’de Doğal Bilimler Fakültesinden mezun olarak ünlü İngiliz kanalı BBC’de çalışmaya başlar. Hayvanların yaşamıyla ilgili ilk TV programını bu dönemde çekmeye başlayan Attenborough’nun kariyerinin dönüm noktası ise yine aynı kanaldaki “Life On Earth” belgesel serisidir. 1979’da 13 bölüm yayımlanan bu belgesel serisinin dünya genelinde 500 milyon kişi tarafından izlendiği tahmin ediliyor. Henüz internet ve sosyal medya olmamasına rağmen Ruanda’da bir grup vahşi goril ile karşılaşma anı dünyada büyük yankı uyandırır. Bu anlar 1999’daki “En Güzel 100 TV Anı”nın belirlendiği kamuoyu araştırmasında Kraliçe II. Elizabeth’in taç giyme törenini bile geride bırakarak 12. sırada yer alır.

4#

Ara vermeden çalıştığı kariyeri boyunca BBC’nin en tanınan yüzü haline gelen Attenborough, 1985’te şövalye, 2005’te İngiliz Kraliyetinden “Liyakat Nişanı” alır. Doğa belgeseli tutkunlarının başucu programları olan “Yeryüzü”, “Mavi Dünya” ve “Gezegenimiz” parçası olduğumuz doğanın tüm gerçekliğini milyonlarca insana ulaştırdı. Neredeyse bir asırlık yaşına rağmen emekli olmayı düşünmediğini her fırsatta belirten Attenborough, son olarak BBC için “İnsanlığın Sonu” adlı bir belgeselde ekran karşısına çıktı. Bu belgesel birçok hayvan türünün insan eliyle yok edilmesini konu alıyor.

5#

2006’da çektiği iklim değişikliği ile ilgili TV belgeseli için BBC’ye verdiği röportajında “İlk TV programımı yaptığımdan bu yana gezegendeki insan sayısı üçe katlandı, verdiğimiz zararın şimdi farkına varıyoruz. Aldığımız her nefes, yediğimiz her yemek doğal yaşamdan geliyor. Dolayısıyla doğaya zarar verirsek kendimize zarar vermiş oluruz” sözleriyle iklim krizinin önemine bir kez daha dikkat çekti. Hükümetlerden ve üniversitelerden çok sayıda ödül ve fahri doktorluk alan Sir David Attenborough’nun ismi, keşfedilen birçok hayvan türüne verildi. Yabani otlardan böcek türlerine, memeli hayvanlardan dinozorlara kadar 20’den fazla canlının ismi bu doğa tutkununun ismi ile anılırken son olarak yakın zamanda keşfedilen bir deniz dinozoru “Attenborough conybeari” ismini aldı.

 1,145 okunma

Derya Ülkar