Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
20358
post-template-default,single,single-post,postid-20358,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
sevimli kediler

MERAK EDİP SORMAYI DÜŞÜNMEDİĞİMİZ SORULAR

Aşağıdaki soruların hepsi size çok tanıdık gelecek çünkü en az bir kere aklınızdan geçirdiğinize eminiz. Bu tür sorular hepimizin aklına gelir gelmesine ama nedense birine sormayı ya da cevabını araştırayım demeyi pek düşünmeyiz. Bu arada soruların basit olduğuna bakmayın, cevapları bilimsel sonuçlar gerektirecek kadar karmaşık. Belki de bunu bildiğimiz için merak ediyor ama sormuyoruz. Biz üşenmedik ve birkaç tane sorunun cevabını sizin için araştırdık, en kolay cümlelerle de karşınıza getiriyoruz.

Ateşimiz çıkarken neden üşürüz?

Her insanın ortalama bir termostat derecesi yani vücut ısısı bulunuyor. Bu ısı yükseldiğinde, başka bir ifadeyle ateşimiz çıktığında dış ortamın sabit olan ısısını düşüyormuş gibi algılayarak üşüme hissi duyuyoruz. Ateşimiz yükseldiği için terliyoruz ama ortam sıcaklığı ile aradaki fark açıldığı için de üşüme hissi yaşamaya devam ediyoruz.

Yağmurdan sonraki toprak kokusunun nedeni nedir?

Yağmur yağdıktan sonra havaya yayılan kokunun nedeni aktinomiset isimli bakterilerdir. Bu bakteriler nemli toprakta gelişiyor, kuru toprakta da sporlar üreterek çoğalmaya başlıyorlar. Yağmur yağdığında toprağa düşen damlaların etkisiyle havalanan, yağmur durduktan sonra nemli havanın etkisiyle oradan oraya taşınan sporlar da burnumuza aromatik kokular ulaştırıyorlar.

Hıçkırırken neden ses çıkarırız?

Gırtlağımızın üst bölümünde nefes borusunu kapatan bir kapakçık vardır ve besinlerin nefes borusuna kaçmasını engelleyecek şekilde hareket eder. Bu kapakçık aniden kapandığında ise hıçkırık sırasında duyduğumuz sesi çıkarır. Peki bu kapak neden aniden kapanır? Çünkü, herhangi bir sorun nedeniyle diyaframın ani ve istemsiz olarak kasılması havanın hızlı bir şekilde akciğerlere girmesine ve bu durum da kapakçığın aniden kapanması sebebiyet verir.

Sabun ile deterjan aynı şey değil mi?

Sabun da deterjan da dezenfekte edici ürünler ama aralarında birçok farklılık bulunuyor. Onların başında ise üretildikleri maddeler gelmekte. Deterjan sentetik petrol kaynaklı kimyasallardan elde edilirken, sabun alkali maddelerle karıştırılan bitkisel ve hayvansal yağlardan üretiliyor. Sabun daha eski bir ürün, deterjan ise II. Dünya Savaşı’ndan sonra sabun yapacak yağ bulunamadığı için ortaya çıkmış olan nispeten yeni bir ürün.

Stres nedeniyle bir gecede saçlar ağarır mı?

“Üzüntüden bir gecede saçları ağardı!” ifadesini duymuşsunuzdur. Durumdan emin bir vaziyette kurulan bu cümlenin doğruyu yansıtıp yansıtmadığı bilimsel olarak hâlâ bilinmiyor. Saç tellerine rengini veren melanini tamamen kaybeden saçlar beyazlaşıyor ama bunun stres anında gerçekleşip gerçekleşmediği ispatlanmış değil. Bilim insanları saç ağarması sürecinin çok değişkenli bir denklem olduğunu, durumun o kadar basit olmadığını ifade ediyorlar.

Ayakkabı bağcıkları neden kendiliğinden çözülür?

Ayakkabı bağcıklarımız düğüm yaptığımızda merkezindeki sürtünme sayesinde çözülmeden durabiliyor. Attığımız her düğümle sürtünme kuvvetini artırmış yani bağcığımızı sağlamlaştırmış oluyoruz. Adım atarken ayağımız yere her çarptığında ise bağcıkları ileri-geri hareket ettiren bir ivme oluşuyor. İvmenin yaptığı etki sürtünme kuvvetinden daha fazla olduğunda da bağcıklar kendiliğinden çözülüyor.

Gözlerimiz kapalıyken neden dümdüz yürüyemeyiz?

Bunun nedeni tamamen bilişsel algımızdaki düz tanımıyla ilgili. Gözlerimizi kapatarak yürüdüğümüzde bu algıda bir sapma meydana geliyor ve her adımla bir öncekinin üstüne yeni bir sapma eklendiği için gözümüzü açtığımızda kendimizi bambaşka bir güzergâhta bulabiliyoruz. Oluşan sapmaların nedeni ise henüz tam olarak bilinmiyor ama görsel ipuçları olmadığı için vücutta denge ile ilgili mekanizmanın hata verebileceği belirtiliyor.

 1,448 okunma

akin aksoy