Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
22751
post-template-default,single,single-post,postid-22751,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

LAHANA ÇEŞİTLERİ VE LAHANALI LEZZETLER

En sağlıklı sebzeler arasında gösterilen lahana, kalori açısından da oldukça düşük oranlara sahiptir. Genellikle serin havaları sevdiği için kış sebzeleri arasında yerini almıştır. Ülkemizin farklı bölgelerinde yetişebildiği gibi, dünyanın da pek çok bölgesinde yetişmekte ve tüketilmektedir. En çok ilgi gören dört çeşidi bulunmaktadır…

1#

Kat kat yapraklarıyla sonbahar ve kış aylarında manav tezgâhlarını süsleyen beyaz lahana tam bir vitamin deposudur. B, C, E vitaminleri ile magnezyum ve potasyum mineralleri içeren beyaz lahana güçlü antioksidanlar arasında yer alır. Çiğ tüketilebildiği gibi haşlanabilir, buharda veya ateşte pişirilebilir.

2#

İsmi her ne kadar karalahana olsa da koyu yeşil yapraklara sahip olan sebze, özellikle Karadeniz mutfağının vazgeçilmez besinlerinden biridir. Çeşit çeşit çorbasından kavurmasına, böreğinden sarmasına onlarca farklı tarifin ana malzemesi olarak sadece o bölgede değil ülkemizin her yerinde ilgi görmektedir.

3#

Genellikle çiğ olarak tüketilen kırmızı lahanadan zeytinyağı ve sirke ile soslayabileceğiniz bir salata da yapabilirsiniz, mayonez ile harmanlayabileceğiniz bir salata da… C vitamini, beta-karoten ve kalsiyum açısından zengin olan besin, turşu yapımında da kullanılmakta ve ülkemizin pek çok yerinde yetişmektedir.

4#

Brüksel lahanasının anavatanı tam olarak bilinmiyor fakat ABD ve Avrupa’da bolca yetiştirildiğini söyleyebiliriz. Şekli küçük pinpon toplarını andıran sebze, C vitamini açısından zengindir. Zeytinyağlı yemeği yapılabilir veya haşlanarak et yemekleri yanında garnitür olarak servis edilebilir.

5#

Beyazı, karası, kırmızısı bir tarafa lahana deyince akıllara dolması gelir. Özellikle beyaz lahana dolması… Kıymalı ve salçalısı da yapılabilir, zeytinyağlısı da… Karalahana dolmasının ise kıymalısı daha çok tercih edilir. Karadeniz Bölgesi’nde kıymasız ve bulgur harcıyla yapılan, piştikten sonra üstüne süt dökülen karalahana dolması tarifi de bulunmaktadır.

6#

Bir başka popüler lahana yemeği de kapuskadır. Kapuska, beyaz lahananın küçük küçük kıyılıp, tercihe göre kıymalı veya kıymasız pişirilen tencere yemeğidir. Pişerken içine az miktarda pirinç de ilave edilebilir. Karalahananın küçük küçük kıyılarak yapılan en popüler yemeği ise mancardır. Mancarda lahanaya pirinç yerine bulgur eşlik eder.

7#

Lahana salatası, beyaz lahana tüketmenin en güzel yollarından biridir ve şüphesiz ki bu salataya en çok yakışan diğer sebze havuçtur. Yine, orijinal adıyla ülkemizde birçok restoranda kendine yer bulan coleslaw da havuç içeren ve mayonez ile geleneksel lahana salatamızdan ayrılan bir lezzettir.

 8,885 okunma

Derya Ülkar