Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
10672
post-template-default,single,single-post,postid-10672,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

İnsanlık Tarihini Değiştiren Einstein’ın Kişisel Tarihi

Özel Görelilik Kuramı, Genel Görelilik Kuramı, insanlık tarihinin en ünlü formüllerinden E=mc2, Fotoelektrik Etkisi ki Nobel’i bu teorisiyle kazandı, atom ve moleküllerin büyüklüğünün hesaplanması, Kuantum Fiziği ve Belirsizlik İlkesi, Bose-Einstein İstatistiği… Bunlar Einstein’ın bilimsel çalışmaları… “Modern fiziğin hemen hemen bütün temel ve önemli fikirlerinin kökeni öyle ya da böyle Einstein’a dayanır.” Nobel Ödüllü başka bir fizikçi, Isidor Isaac Rabi, Einstein için bunları söylemişti. Gelin biraz da ünlü bilim insanının hayatına dair detaylara bakalım.

1#

Bir bilim adamı olmasaydı olağanüstü besteler üreten dahi bir müzisyen olma ihtimali çok yüksekti. İyi bir keman müzisyeni olan annesinden keman çalmayı öğrenmişti ve tahmin edebileceğiniz gibi bu konuda çok yetenekliydi.

2#

Einstein 4 yaşına kadar konuşmaya başlamayınca ailesi endişelenmişti. Oysa günümüzde kimi çocukların zekâ seviyesi yüksek olduğu için konuşmaya geç başladığı biliniyor. Dr. Thomas Sowell tarafından çocukların bu durumuna Einstein Sendromu adı verildi.

3#

Einstein’ın okulu ve ezbere dayalı eğitimi sıkıcı bulduğundan söz edilir. Onu bu çıkmazdan cebir ve geometri ile kurtaran kişi mühendis olan amcasıdır. Einstein bunu çocukluğunun en önemli olayı olarak anlatır.

4#

İleriki dönemlerinde de eğitim sistemine uyum sağlamakta zaman zaman zorlanır. Büyük bilim insanının gençlik yıllarında 10 yıl boyunca akademide iş bulamadığını biliyor muydunuz? Oysa bu sırada fizikte çığır açacak doktora tezini hazırlıyordu.

5#

Nobel Ödülü aldığını öğrendiği sıralarda ders vermek için Tokyo’daydı ve Imperial Hotel’de kalıyordu. Bir gün kendisine mesaj getiren bir Japon kuryeye verecek bozuk para bulamayınca, “Şansın yaver giderse belki bu notlar alelade bir bahşişten çok daha değerli olabilir.” diyerek Almanca notlar yazıp uzattı. 95 yıl sonra bu notlar ortaya çıktı. Üzerinde şöyle yazıyordu: “Sessiz ve mütevazı bir yaşam mutluluk getirir.” Daha sonra kimileri bu söz için “Mutluluk Teorisi” dedi, kimileri “Mutlu Yaşam Formülü”…

6#

Hitler döneminde Almanya’dan ayrılarak Belçika’ya, oradan İngiltere’ye ve son olarak ABD’ye gitmişti. ABD’de sona eren yaşamı boyunca mütevazı bir tarz benimsedi. Kendi dehası konusunda da mütevazıydı ve bu sözlerine yansırdı: “O kadar akıllı olduğumdan değil, ben sadece problemler üzerinde biraz daha fazla kalıyorum.”

7#

Mütevazı deha, bir konuşmasında da şöyle demiştir: “Bence insanların kişilikleri her zaman eksik değerlendirilmiştir. Eminim, doğa bizlere farklı yetenekler bahşetti. Çok büyük yeteneklere sahip olup da, sessiz sakin, gözden uzak yaşayan insanlar olduğuna da eminim. Bu insanları es geçip, aralarından birkaçını yüceltip onlara üstün insan muamelesi göstermek bana hiç adil gelmiyor. Benim yazgım da böyle aslında. Çalışmalarımın ve başarılarımın popülaritesiyle, gerçek olan arasındaki tezat oldukça gülünç…”

8#

Einstein’ın beyninin ABD’de Wichita’da yaşayan Dr. Thomas Harvey’in evinde bir kavanozda olduğunu biliyor muydunuz? 1955 yılında yaşamını kaybeden bilim insanı için otopsi yapıldı ve dehasıyla ilgili araştırma yapmak üzere beyni çıkarıldı. Uzmanlar Sylvian yarığının gelişmiş olduğunu ve bunun beyindeki bilgi alışverişini kolaylaştırdığını, bilgiler arasında bağlantı kurma yetisini artırdığını belirtiyorlar.

 1,548 okunma

akin aksoy