Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
18108
post-template-default,single,single-post,postid-18108,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

İçinden Çıkmak İstemeyeceğiniz Güzellik ve Özellikteki Kütüphaneler

Kitapların okunmak için değil de evlerde aksesuar aracı olarak kullanmak üzere alınması her zaman eleştiri konusu olmuştur. Ama itiraf etmeliyiz ki bir evde rafları dolu bir kütüphaneden daha estetik görünen de az şey vardır. Bu listede de olağanüstü dekorasyonları ile dünyanın farklı yerlerinden kütüphanelere yer veriyoruz. Tabii her ne kadar mimarileri ya da geçmişleri ile öne çıksalar da elbette barındırdıkları kitaplar sayesinde anlam ifade eden kütüphanelere…

1#

Avusturya’da Alp dağlarının eteklerinde bulunan ve muhteşem iç mimarisiyle dikkat çeken Admont Kütüphanesi listemizde ilk sırada. 1074 yılında kurulan Admont’s Benedictine Manastırı’nın 250 metrekarelik alanı içinde 1776’da inşa edilmiş ve bünyesinde 1000’li yıllarda yazılmış büyük bir İncil ile 400 kadar el yazması eser bulunduruyor. Dört yıllık restorasyonu 2008 yılında tamamlanan kütüphanenin finansı AB fonu tarafından karşılanmış, açılışını ise ülkenin cumhurbaşkanı yapmıştı.

2#

Avrupalıların Alexandria olarak isimlendirdikleri Mısır’ın İskenderiye şehrindeki İskenderiye Kütüphanesi görkemli geçmişini yaşatmaya çalıştığı için listemize giriyor. İlk olarak MÖ 3. yüzyılda inşa edilen kütüphanede 150 bin yazma eserin bulunduğu ve 4. yüzyılda içindeki kitaplarla yakıldığı rivayetleri günümüzde de geçerli. Yok olan kütüphanenin yerine 1995-2002 arasında inşa edilen Yeni İskenderiye Kütüphanesi ise 8 milyon kitaba ev olabilecek kadar büyük mimarisiyle çoktan Ağa Han Ödülü’nü aldı bile.

3#

İspanya’nın başkenti Madrid’de dünyanın en büyük kütüphanelerinden biri bulunuyor. Aslına bakarsanız El Escorial 1984 yılından itibaren UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde bulunan kültürel bir yapı ve içinde saray, manastır gibi alanlar barındırıyor. El Escorial Kütüphanesi de 16. yüzyılda inşa edilen bu yapının bölümlerinden biri. Ancak aklınızda bulunsun, buradaki raflardan herhangi bir kitabı sırtından çekip çıkaramazsınız çünkü bütün kitaplar sırt kısımları raf içine gelecek şekilde dizili. Ve dünyada tek olan bu dizilim ciltlerin yıpranıp bozulmasını engellemek için yapılıyor.

4#

Barok mimarisiyle göz dolduran Klementinum Kütüphanesi kültür-sanat açısından Avrupa’nın en gösterişli başkentlerinden Prag’da bulunuyor. Jesuit Üniversitesi’nin bir bölümü olarak 1722 yılında açılan yapı günümüzde Çek Cumhuriyeti’nin en çok önem atfettiği kütüphanelerden biri. Tavan resimleri ile de hayranlık uyandıran kütüphanenin adı içinde bulunduğu ve Aziz Klement’e adanan yapı kompleksinden geliyor. Ek bir bilgi olarak verelim; Klementinum Kütüphanesi’nin izlerine Arjantinli yazar ve şair Borges’in kısa öyküsü The Secret Miracle’da da rastlamanız mümkün.

5#

Joanina Kütüphanesi, Portekiz’in çoğunlukla öğrencilerin yaşadığı Coimbra şehrindeki Coimbra Üniversitesi’nin içinde enfes bir kütüphane. Öncelikle üniversite inşasının 1290 yılında tamamlandığını ve günümüzde UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde bulunduğunu söyleyelim. 16. ve 18. yüzyıllar arasında basılan kitapların bulunduğu kütüphane ise içindeki ısının 18-20 derece arasında kalabilmesi için kalın duvarlarla çevrili ve içindeki masa ya da raflar en dayanıklı ahşaplardan üretilmiş. Kimyasal ilaçlama yapılmıyor ve en ilginci de kütüphaneye zarar verebilecek böcekleri yok etmesi için içeride 11 tane yarasanın konaklamasına izin veriliyor.

6#

ABD’nin Washington şehrinde bulunan ve üç binadan oluşan Kongre Kütüphanesi dünyanın en büyük ikinci kütüphanesi olarak gösteriliyor, öyle ki raflarında bulundurduğu sadece el yazması kitap sayısı 58 milyon. ABD Kongresi tarafından 1800’lerin başlarında oluşturulan kütüphane aynı zamanda ülkenin en eski federal kültür yapısı. Raflarında 470 dilde kitap barındıran kurumun bünyesinde ayrıca müzik notalarından mikrofilmlere, hükümet belgelerinden haritalara farklı yüzbinlerce arşiv ürünü de bulunuyor.

7#

Brezilya’nın Rio de Janeiro şehrinde kurulan kütüphanenin adı Portekiz Kraliyet Kütüphanesi, çünkü 1837 yılında oluşturulan yapı Portekizli göçmenler tarafından oluşturulmuş. Kütüphane Gotik-Rönesans tarzı ve mimarisini çok daha özel hale getiren heykelleriyle dikkat çekiyor. Bu heykeller Portekizli şair Luís de Camões, Brezilya’yı keşfettiği düşünülen Portekizli denizci Pedro Álvares Cabral, Portekiz Prensi Henrique ve yine Portekizli denizci kâşif Vasco da Gama’ya ait.

8#

İrlanda’nın başkenti Dublin’de bulunan Trinity Kolej Kütüphanesi ülkenin en büyük kütüphanesi ve kuruluşu 16. yüzyılın sonları ile 17. yüzyılın başlarına kadar uzanıyor. En eski İncil’lerden birini de bünyesinde bulunduran raflarında 6 milyondan fazla basılı kitap yer almakta. Kütüphaneden fotoğraf karelerine en çok yansıyan detay genellikle beşik tonozlu ahşap tavanıyla ünlü 65 metrelik Uzun Oda. Ünlü edebiyatçılara ait mermer büstler de yapının mimari açıdan diğer alametifarikaları.

 1,875 okunma

akin aksoy