Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
5511
post-template-default,single,single-post,postid-5511,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Her öğünün kurtarıcısı birbirinden lezzetli 11 börek tarifi

Türk yemek kültüründe hamur işlerinin, özellikle de börek çeşitlerinin ayrı bir yeri vardır. Tarih akar, zaman geçer, devirler değişir ama Türk mutfağında böreğin yeri değişmez. Kahvaltıdan, akşam yemeğine her öğünde sevilerek tüketilen bu lezzetin 11 farklı tarifini sizin için araştırdık.

Çiğ Börek - Çi Börek

Eskişehir’in sevilen lezzeti çiğ böreği hazırlamak için un, su, tuz ve sirkeyle hamur tutulur. Ceviz büyüklüğünde hamur parçaları oklavayla açılır, içlerine kıyma, soğan ve maydanoz ile hazırlanan harçtan incecik bir katman sürülür ve hamur yarım ay biçiminde kapatılarak, kızgın yağa atılır.

Açma Börek - Alt Üst Böreği
türk mutfağı

Hazır yufka kullanmak yerine elde açılmış hamurla hazırlanan börekler biraz el oyalasa da lezzetlerine doyum olmaz. Un, su ve tuz ile hazırlanan börek hamuru 9 eşit parçaya bölünür ve oklavayla açılır. Elde edilen yufkaların arasına arzu ettiğiniz harç koyularak börek hazırlanır, ısıtılmış fırında pişirilir.

Çin Böreği
türk mutfağı

İsmi Çin böreği olsa da ülkemizde sevilerek tüketilen bu sebzeli lezzet, çocuklara sebze yedirmenin yaratıcı bir yolu olarak görülebilir. Havuç, kereviz, soğan, patates, biber, kabak, pırasa gibi sebzeler sotelenir, dörde bölünmüş yufka parçalarına sarılır, galeta ununa bulanarak kızartılır.

Milföy Böreği

Bir anda misafir geldiğinde ya da hızlıca atıştıracak bir şeyler hazırlamanız gerektiğinde milföy hamuru yardımınıza koşar. Milföy hamurlarının arasına peynir, kıyma, sosis ne dilerseniz yerleştirip hamuru ikiye katlamanız lezzetli bir milföy böreği yapmanız için yeterlidir. Milföy yağlı bir hamur olduğu için üzerine sadece yumurta sarısı sürerek fırında pişirilir.

Muska Böreği

Ara sıcak olarak en sık tercih edilen börek çeşitlerinden biri muska böreğidir. Uzun şeritler halinde kesilmiş yufka şeritleri, içine peynir ya da kıyma koyularak muska şeklinde sarılır ve derin yağda kızartılır.

Sigara Böreği

Sekize bölünen yufkalar lor peyniri, maydanoz ve karabiberle hazırlanan harç içine koyularak incecik sarılır, sıvıyağda kızartılır. Sigara böreği genelde ara sıcak olarak servis edilse de, kahvaltıda ve çay saatinde de sevilerek tüketilir.

Paçanga Böreği

Mutfağımızın en lezzetli böreklerinden biri paçangadır. Pastırma, kaşar, domates ve yeşil biberden oluşan harç ikiye bölünmüş yufkaların içine yerleştirilir, hafif gevşek sarılan börekler sıvı yağda kızartılır.

Kol Böreği

İkiye katlanarak yarım daire haline getirilen yufkanın en alt kısmına hazırladığınız iç harcı koyun ve yufkayı ince bir şekilde kıvırın. Elde ettiğiniz uzun yufkayı yuvarlayarak tepsiye yerleştirin ve üzerine yumurta sarısı ile yağ çırparak sürün. Kol böreği peynirli, patatesli, kıymalı, ıspanaklı gibi birçok farklı harçla hazırlanabilir.

Gül Böreği

Yufkayı dörde bölerek içine harcını koyup uzun sigara börekleri gibi sarın daha sonra yufkaları kıvırarak gül şeklini verin ve tepsiye yerleştirerek üzerine yumurta ve yağ karışımını sürün, ısıtılmış fırında pişirin. Genelde en çok kıymalı ve patatesli çeşitler tercih edilse de gül böreğinin harcını her türlü malzemeyle hazırlayabilirsiniz.

Avcı Böreği

Bu doyurucu ve lezzetli börek en şahane sofralara layık bir tabaktır. Tereyağında kuru soğan çevrilir içine kıyma, çekilmiş ceviz ve baharatlar eklenerek kavrulur, en son önceden sıcak suda şişirilmiş ince bulgur harca eklenir. Yufka dörde bölünerek her bir parçanın içine harç yerleştirilir ve sarılan börekler galeta ununa bulanarak kızartılır.

Su Böreği
türk mutfağı

Türk Mutfağı’nın en özel böreklerinden biri su böreğidir. Yapımı oldukça zahmetli olan su böreğini hazırlamak için açılan yufkaların her biri teker teker haşlanır ve aralarına peynirli harç koyularak tepsiye döşenir. Tadına doyulmayan bu geleneksel börek çeşidimiz Türk Mutfağı’nın haklı bir gurur kaynağıdır.

 3,596 okunma

akin aksoy