Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
28594
post-template-default,single,single-post,postid-28594,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

FOTOKOPİ MAKİNESİNİN İCADI

Türkçesi “tıpkıçekim” olan fotokopi hem iş hem eğitim alanında yeni bir dönem başlattı. Bilginin yaygınlaşmasında önemli etkileri olan ve matbaadan sonraki en önemli icatlardan biri kabul edilen fotokopi makinesinin icat serüvenini yazımızda okuyabilirsiniz.

1#

1903’te Amerikalı George C. Beidler, modern fotokopi makinesinin atası olarak kabul edilen bir makine icat eder ancak bu cihazın yavaş çalışması ve kopyalama sürecinin uzun olması nedeniyle makine rağbet görmez. İşlevsel ve hızlı fotokopi makinelerinin geliştirilmesi ancak 35 sene sonrasında gerçekleşecektir.

2#

Amerikalı Chester Floyd Carlson, 1929’da başlayan ve tüm dünyayı etkisi altına alan “Büyük Buhran”dan sonra araştırmacı mühendis olarak çalıştığı şirketindeki işini kaybedince patent avukatı olarak başka bir işte çalışmaya başlar. Çalıştığı iş yerinde patent işlemlerini hızlandırmak için bir kopya makinesi icat etmeyi hedefleyen Carlson, Avrupa’daki yeni bir icadın peşine düşer ve bu konuyla ilgili öncü araştırmalar yapan Pál Selényi’nin makalelerini okur.

3#

Budapeşte Üniversitesinde fizik ve matematik eğitimi alan Pál Selényi, ilk çalışmalarından itibaren ışığın doğasını incelemeye odaklanmış bir bilim insanıdır. Albert Einstein’ın çalışmalarından oldukça etkilenen Pál Selényi, ışığın ölçülmesine ilişkin araştırmasının sonucunda kameralardaki aydınlatmanın yoğunluğunu ölçen ve pozlama zamanına göre kalibre edilen bir cihaz geliştirir. Pál Selényi’nin elektrostatik resim aktarma ve kaydetme alanındaki öncü çalışması, onu zerografinin öncüsü yapar. Selenyum üzerine resim kaydeden ilk kişidir.

4#

Pál Selényi’nin icadını kopyalama cihazları için uyarlamaya çalışan Chester Floyd Carlson, kopya edilecek belgenin sabit bir gölgesini dönüştürmek için deneyler yapar ve ulaştığı başarıdan sonra 1938’de “Elektron Fotoğrafçılığı” ismiyle patent başvurusunda bulunur.

5#

Chester Floyd Carlson, patentini aldığı cihazı için 20 şirketin kapısını çalar ancak sadece “Battelle Memorial Enstitüsü” bu çalışmayla ilgilenir. Üretim haklarını 1947’de “Haloid Corporation” adlı Amerikalı bir şirkete satan Chester Floyd Carlson’ın buluşuna Yunanca “kuru yazmak” anlamına gelen “Xerography” ismi verilir. Patent sahibi şirket, zerografi ilkesiyle çalışan ilk fotokopi makinesini 1959’da “Haloid Xerox 914” ismiyle üretir. Makine beklenenden çok daha fazla talep görür ve şirkete milyarlarca dolar kazandırır.

6#

İş dünyasında sağladığı kolaylıkların yanı sıra bilimsel ve kültürel alandaki yayınların ve araştırmaların 1990’lı yıllara kadarki en yaygın aracı olan fotokopi makineleri bilgisayar ve internet teknolojisinin gelişmesiyle eski önemine sahip olmasa da yarım asırdan fazla bir süredir hayatımızda varlığını korumaya devam ediyor.

 1,337 okunma

Derya Ülkar