Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
22193
post-template-default,single,single-post,postid-22193,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

FORMULA 1 YARIŞLARINDA EN ÇOK DUYULAN TERİMLER

FIA, yani Uluslararası Otomobil Federasyonu tarafından düzenlenen Formula 1’e kısaca F1 dendiğini biliyorsunuz, diğer adı ise Grand Prix Yarışları. Pilotlar yıl boyunca Formula 1 araçlarıyla farklı ülkelerde, her birine Grand Prix adı verilen, özel pistlerde yarışıyor ve yıl sonunda şampiyonluğu elde etmeye çalışıyorlar. Formula 1’i televizyondan takip ederken bile karşınıza çıkabilecek bazı terimleri sizin için listeledik.

Formasyon Turu, Pole Pozisyonu, Grid, Spin, G-Force Nedir?

Formasyon turu lastiklerin ısınması amacıyla araçların yarış başlamadan hemen önce pistte attıkları tura denir. Pole veya pol pozisyonu, yarışa en önde başlamak için sıralama turu seansında en iyi zamanı elde ederek kazanılan pozisyondur. Grid, sıralama turu seansı sonucuna göre araçların yarış öncesinde sıralandıkları alandır. Spin, araçların pilot hatası veya kontrol dışı sebeplerle kendi etrafında dönmesi durumuna denir. G-Force veya G kuvveti ise, araçların yüksek miktarda hız ve yön değişikliği yapması sırasında pilotların maruz kaldığı, yerçekimi kuvvetine eşdeğer fiziksel kuvvettir.

Apex, Şikan, Kerb, Çakıl Havuzu Nedir?

Apex, pilotların virajları en ideal biçimde geçebilmek için takip ettikleri yarış çizgisinin ismidir. Şikan ise pistlerdeki uzun düzlüklerin sonunda araçların yavaşlaması için oluşturulmuş sert viraj dizisidir. Kerb, pilotların yavaşlamalarını ve pist sınırları içerisinde kalmalarını amaçlayan virajların yan tarafındaki tümsek bölüme denir. Çakıl havuzu, araçların pistten çıktıktan sonra bariyerlere çarpmasını engellemek için oluşturulan hız düşürücü alandır.

Pit Duvarı, Pit Stop, Telemetri, Kokpit, Halo Nedir?

Pit duvarı, takım sahibi ve mühendislerinin yarış boyunca verileri monitörlerden izlediği ve pilotlarla iletişime geçtiği bölümdür. Pit stop, bir aracın yarış esnasında lastik değiştirme gibi nedenlerle takım garajına yaptığı kısa süreli ziyarete denir. Telemetri, araca dair tüm teknik verilerin bilgisayara aktarıldığı sistemdir. Kokpit, şasinin pilotları içine alan kısmı iken, halo, gelebilecek yabancı cisimlere karşı pilotları korumak amacıyla kokpitin üstünde bulunan halka şeklindeki parçaya denir.

Güvenlik Aracı, Padok, Sektör Nedir?

Güvenlik aracı yarış sırasında yaşanan bir problem nedeniyle pit bölgesinden çıkış yapan ve araçların yavaş şekilde takip etmesi gereken otomobildir. Padok, yarışçıların tüm ekipmanlarının, konaklama birimlerinin, basın merkezlerinin yer aldığı özel alana denir. Sektör ise pilot ve araç performansını zaman olarak daha iyi takip edebilmek için belirlenen pistin üçte birlik bölümüdür.

 13,292 okunma

Derya Ülkar