Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
13990
post-template-default,single,single-post,postid-13990,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Doğu Ekspresi ile Kars’a Yolculuk

Doğu Ekspresi ile yolculuk başlı başına bir seyahat, gitmek istediğiniz yere hemen varmak istemeyeceğiniz bir seyir halidir. Daha önceleri başlangıç noktası İstanbul olan tren seferleri artık Ankara’dan başlayıp Kars’a kadar uzanıyor. 24 saat 30 dakika süren bu yolculuk gezginler için de harika bir deneyim alanı. Şimdi, burada, Doğu Ekspresi ile 8 duraklık bir yolculuğa çıkmaya ve biraz da Kars havası almaya ne dersiniz?

1#

İlk soru şu; Doğu Ekspresi’nin hangi kompartımanından bilet alacaksınız? 4 kişinin yatabilmesini mümkün kılan kuşetli vagonlar, yatarak seyahat edebileceğiniz 2 kişilik yataklı vagonlar ya da koltuk düzenine sahip pulman vagonlar arasından hangisini seçeceğinize yolculuğunuzun uzunluğuna göre karar vermelisiniz.

2#

Yataklı vagonlarda çalışma masası, mini buzdolabı, elektrik prizi, ısıtma-soğutma sistemi gibi seyahati konforlu hale getiren detaylar bulunuyor. Koltuğunuzu açtığınızda çarşaf, battaniye ve yastığı ile yatmaya hazır halde bir yatak buluyorsunuz karşınızda. Yataklı ve kuşetli yolcular trende birbirleriyle iletişim halinde. Oyun oynayanlar, şarkı söyleyenler, çay-kahve ikramları; hepsi yeni dostluklara zemin hazırlıyor.

3#

Tren içinde Restoran Vagonu olsa da yolculuğunuzun 1 gün süreceğini düşünerek yanınıza atıştırmalık yiyecek alabilirsiniz. 50 istasyon geçeceğiniz yolculuk için rahat kıyafetler, yürüyüş ayakkabıları, gecelerin soğuk olacağı ihtimaline karşı bere, eldiven ya da polar almanızı öneririz. Fotoğraf makinanızı unutmadığınızı varsayıyoruz elbette…

4#

Doğu Ekspresi yaklaşık 2000 km’lik yolculuğunda Kırıkkale-Kayseri-Sivas-Erzincan-Erzurum-Kars rotasını izliyor. Eğer baharda yolculuk yapıyorsanız 24 saat içinde karlı dağları, çorak toprakları, yeni filizlenmiş ağaçları, güneşi ve yağmuru görmeniz mümkün. Kış aylarındaysanız da beyaz örtünün dağa, taşa, ağaçlara ne kadar yakıştığını görebilirsiniz.

5#

Doğu Ekspresi ana duraklarda 15’er dakika duraksıyor. Bu sırada dışarı çıkıp istasyonda satış yapan tezgâhlardan yiyecek bir şeyler alabilir hatta Erzurum’a varmadan siparişini verdiğiniz cağ kebabını istasyonda sizi beklerken bulabilirsiniz. Kimi ara duraklarda yolcu almak için 1-2 dakika beklerken kimini transit geçiyorsunuz. 1-2 dakika aralıklarda trenden inerek küçük köylerin mis gibi havasını içinize çekebilir nefes egzersizi yapabilirsiniz.

6#

24 saat süren tren yolculuğunuz Kars’la sonlanacak…  Şehir merkezine adım attığınızda Rus işgali döneminden kalma ve içinde yaşam olan yapılarla karşılaşmak ilginizi çekecektir. Uzun bir kara yolculuğundan sonra şehri kuşbakışı izlemek de iyi gelebilir. Bunun için önerebileceğimiz en iyi nokta tabii ki Kars Kalesi.

7#

Bir Kars gezisinde listenizde mutlaka olması gereken yerlerden biri Ani Harabeleri… UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan bu çok kültürlü şehir caminin, kilisenin, katedralin, Ermeni, Bizans, Gürcü, Selçuklu ve Osmanlı’dan kalan tarihi yapıların bir arada bulunduğu hayranlık ve saygı uyandıran bir yeryüzü parçası…

8#

“Çıldır Gölü’nde buzda balık avlandı.” haberlerine illa ki siz de rastlamışsınızdır… Ama bu manzaraya tanık olmak, gölün üstünde yürümek hatta faytona binmek için gezinizi Aralık-Ocak aylarına denk getirmeniz gerekiyor. Bahar ve yaz aylarında yapacağınız gezilerde ise muhteşem manzarası ile karşılaşabilir gölde yüzebilir, jet-ski bile yapabilirsiniz. Dönüş yolunda ise Kars’a özgü yerel tatları, örneğin Kars kaşarı, gravyeri, balı ya da kaz etini çoktan almış olmanız gerekiyor.

 1,578 okunma

akin aksoy