ÇANKIRI’DA GÖRÜN, GEZİN VE TADIN…
İç Anadolu Bölgesi’nin kuzeyindeki şehrimizin aynı bölgedeki komşuları güneyinde kalan Ankara ve Kırklareli’dir. Şehrin Karadenizli komşuları ise Kastamonu, Karabük, Bolu ve Çorum’dur. Çankırı’ya uzak şehirlerden ulaşım sağlamanın en iyi alternatiflerinden biri havayoludur. Bunun için de önce Ankara Esenboğa Havalimanı’nın tercih edilmesi gerekir, oradan kara yoluyla Çankırı Otogarı’na ulaşmak mümkündür. Kente vardığınızda gezebileceğiniz yerlerden birkaçını da sizin için derledik.
12 ilçesi bulunan Çankırı’ya yaylalarında bisiklet turlarına katılmak için de gidebilirsiniz, kaplıcalarında şifa bulmak için de, tarihi yapılarını keşfetmek için de… Seyahat amacınız ne olursa olsun şehre gezi düzenlemek için en ideal dönemin bahar sonu ve yaz ayları olduğunu söylemeliyiz, zira soğuk ve yağışlı geçen kış ayları şehirde rahatça gezmenizi zorlaştırabilir.
Şehir merkezinde Buğday Pazarı Camii avlusunda yer alan iki katlı yapıda Çankırı kültürünü daha yakından tanımanızı sağlayan etnografik eserler sergilenmekte. 18. yüzyıldan kalma bu yapı, şehrin önde gelen âlimlerinden Sofizade Mustafa Hazım Efendi tarafından öğrencilere din eğitimi vermek üzere yaptırılmış. Ve yine o dönemki adı da Hâzımiye Medresesi imiş.
Korgun ilçesindeki Alpsarı Göleti çevresiyle birlikte yaklaşık 227 bin m2’lik alana karşılık gelen huzur dolu bir doğa alanı. Günü birlik gezi için gidenlerin yanı sıra karavan ya da çadır kampı düşünenler için de ideal bir yer. Şehrin diğer gölleri ise Karaören Göleti, Balıklı Göl, Osman Gölü. Söylemeliyiz ki Çankırı, sahip olduğu parklar ve mesire yerleriyle de doğanın insana her an yakın olduğu bir şehir.
Odaları, pencereleri, kemerleri ve sedirleri bulunan kaya mezarları Orta ilçesindeki Sakaeli köyünde yer almakta. Roma ve Bizans dönemlerinden kaldığı düşünülen Sakaeli Kaya Mezarları’nı görmek için köye gelen turistler sakin mi sakin bir köy havası ve güler yüzlü insanlarla karşılaşıyorlar. Köyün tam ortasından Devrez Çayı’nın geçtiğini de ekleyelim.
Dünyanın en eski tuz madenlerinden olduğu bilinen Tuz Mağarası şehrin merkezinde bulunuyor. 5 bin yıl öncesine kadar tuz çıkarıldığı düşünülen mağara kısmi aydınlatma yapılarak ziyarete açılmış. Mağaranın sağlık ve kültür turizmine fayda sağlayacak biçimde hizmete sunulması için proje çalışmaları da devam etmekte.
Tatar hamuru çorbası, sarımsaklı et yemeği, taze fasulye kavurması, keşkek ve hameyli tatlısı, işte Çankırı sofrasına oturduğunuzda önünüze gelebilecek harika bir yöresel menü. Bazlama, kül çöreği, yazma çöreği, ince ekmek muskası ve nokul ise sabah ya da akşam çay yanında afiyetle yiyebileceğiniz ekmek ve hamur işleri.
759 okunma