Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
25121
post-template-default,single,single-post,postid-25121,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

BUKALEMUN HAKKINDA KISA BİLGİLER

Sürüngenler familyasından olan bukalemunlar kertenkele grubuna ait bir tür. Bir anda renk değiştirebilen beden yapıları ve yaşam şekilleriyle bildiğimiz tüm kertenkelelerden ayrışan bu canlılar çevresiyle uyum içinde yaşar. Farklı koşullarda hızla renk değiştirerek çok iyi kamufle olan bukalemunlar hakkında en ilginç özellikleri listeledik.

1#

En sık görüldükleri yer Madagaskar Adası olan bukalemunlar; Afrika, Hindistan, Sri Lanka, Akdeniz kıyıları ve Güney İspanya’da yaşar. 80’den fazla farklı türü bulunan bu şirin sürüngenlerin “chamaeleo chamaeleon” türüne ise ülkemizin Ege ve Güney sahillerinde ender de olsa rastlamak mümkün.

2#

Yaklaşık 1-1,5 katı uzunluğunda olan bu renkli canlıların dil boy yapısı, oldukça hareketli ve yapışkandır. Dillerini bir jet uçağından beş kat daha hızlı hareket ettirebilen bukalemunların bu yeteneği onların iyi birer avcı olmasını sağlar.

3#

Bukalemunların bedeni çok yavaş hareket eder. Ayakları ve kuyruğuyla dalları kavrayan bu renkli canlılar saatlerce sabit kalarak avlarını bekleyebilir.

4#

Gözleri birbirinden bağımsız hareket edebilme yeteneğine sahip bu canlıların bir gözü yukarı diğeri aşağıya bakabilir. Bu sayede hem avlarını yakalamada hem de diğer yırtıcılardan kaçmada büyük avantaj sahibi olurlar.

5#

Bukalemunların deri yapısındaki yüzey tabakası pigment içerir. Deri tabakasının altında bulunan guanine kristalli hücreler ise yansıyan ışığın dalga boyunu değiştirme özelliğine sahiptir ve bu yetenek bukalemunların hızlıca renk değiştirmesini sağlar.

6#

Bir bukalemun renk ve desenlerini değiştirirken yeşil, pembe, mavi, kırmızı, turuncu, siyah, kahverengi, açık mavi, sarı, turkuaz ve mor renklerini kullanırlar. Tehdit altında hissettiklerinde veya saldırganlaştıklarında daha parlak renklere bürünürken, itaat ettiklerinde ise koyu renkleri tercih ederler.

 24,017 okunma

Derya Ülkar