BU CANLILARI FARK ETMEK ÇOK ZOR
İnsan da dâhil her canlı bulunduğu ortamın koşullarına adapte olma yeteneğine sahip. Söz konusu hayatta kalmak ve soyunu sürdürmek olduğunda bu özellik büyük avantajlar sağlıyor. Doğadaki kamuflaj ustası canlılar da bu adaptasyon yeteneğinin sağladığı avantajları kullanarak ya avlarını yakalamada ya da kendilerinden büyük avcılardan gizlenme konusunda bir adım öne geçiyor. Listemizde kamuflaj yetenekleri ile şaşırtan hayvanları listeledik. Bakalım ilk bakışta bu canlıları fark edebilecek misiniz?
Hindistan, Sri Lanka ve Güneydoğu Asya’da yaşayan baron tırtılı, çevresindeki ağaçlar ve bitkiler ile neredeyse aynı renk ve desene sahip dünyaca ünlü bir kamuflaj canlısıdır. Yaşadığı doğal ortamdaki yapraklara benzeyen baron tırtılı, vahşi doğada avlanmak isteyen yırtıcılardan ve kuşlardan korunmada kendisini oldukça geliştirmeyi başarmış. Ancak baron tırtıllarının bu kamuflajı sağlamaları için açılarını da iyi ayarlaması ve belirli bir mesafeden bakıldığında gizlendiği yaprağın bir parçasıymış gibi gözükmesi gerekir.
Çevreleriyle mükemmel şekilde kamufle olabilen bir kuş türü olan elf baykuşlarını gündüz saatlerinde bile fark etmek neredeyse imkânsız. Pürüzsüz tüylerinin asimetrik yapısına bir de yaşam alanlarındaki ağaçlarla aynı renge sahip olmaları eklenince gece gündüz demeden hem görünmez bir avcı olabiliyor hem de besin listesinde olduğu yırtıcılardan başarıyla korunabiliyor. Elf baykuşları bir tehlike anında gözlerini kapatıp başlarını arkaya eğer ve böylelikle tünedikleri ağacın bir parçası gibi gözükür. Baykuşlarla akraba olmalarına rağmen bu kuşlar diğer baykuş türleri kadar iyi uçamaz ve avlarını pençeleri ile yakalamak yerine avlarının kendisine gelmesini bekler.
Dünyadaki tüm denizlerde yaşayan Akdeniz ahtapotunun derisinde bulunan pigment hücreleri çevresindeki ortamın rengini ve desenini yansıtabilen özelliklere sahip. Avcılardan ve avlarından çok iyi şekilde gizlenebilen bu tür, derilerinde bulunan kromofor adı verilen hücreler sayesinde ışığı kırabilir, yansıtabilir, dağıtabilir ve bu sayede çok hızlı desen ve renk değiştirebilir.
Denizatı ile aynı aileden gelen yapraklı deniz ejderi, Avustralya’nın güney ve batı sularında bulunan bir balık türü. Adını uzun yaprak benzeri çıkıntılarından alır. Deniz yosunları arasında görünmez olmasını sağlayan uzun yapraklara benzer çıkıntıları olan yapraklı deniz ejderi, saklanarak avlarını yakalar.
Kurak ve kumlu bölgeler, seyrek ormanlar, açık araziler ya da fundalıklarda yaşayan çobanaldatan kuşu; Avrupa, Asya ve Afrika’da yaşayan kamuflaj ustası bir türdür. Çoğunlukla gece avlanan bu kuşlar yaşadıkları ortamın rengindeki tüyleri sayesinde avcılardan ve diğer tehlikelerden kendisini korur. Tıpkı baykuşlar gibi tüyleri asimetrik, sık ve parlaktır.
Madagaskar’ın doğusundaki dağlık yağmur ormanlarında yaşayan ve çürümüş bir yaprağa benzeyen yaprak kuyruklu gekoların vücudu, yaşadığı ortamdaki çürüyen yapraklara benzer. Kahverengi, gri, turuncu ve tonlarında olan bu sıra dışı canlıların boyu da ancak bir yaprak kadar; 6 ila 9 cm arasında değişir. Yaşadığı ortamda gizlenebilmesine imkân veren vücut yapısı sayesinde avlarını yakalayarak kolayca beslenebilir.
Kar leoparları, Himalaya Dağları ile Butan, Nepal ve Rusya’nın Sibirya bölgesinde yaşayan dünyanın en iyi kamuflaj özelliğine sahip yırtıcılarından biri. Kürkleri açık gri, krem veya siyah renkli noktalarla kaplıdır ve bu renkler onlara kar ve kayaların arasında gizlenme olanağı verir. Kar leoparlarının bu özelliği, avını ustalıkla takip edebilmesini ve pusuya düşürmesini sağlar.
1,445 okunma