Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
20030
post-template-default,single,single-post,postid-20030,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

BİR KEZ TADINCA KEŞKE DAHA ÖNCE TATSAYDIM DEDİRTEN SEBZE

Karnabahar, soğuk kış aylarında hastalıklara kalkan olabilecek kadar vitamin yüklü bir sebze. Buna karşılık hakkında bir ön yargı olduğu da herkesin malumu. “Nedeni pişerken yaydığı koku” diyenler çoğunlukta. Fakat güzel pişirilmiş bir karnabaharı tadan kişinin tüm ön yargılarından kurtulacağı ve keşke daha önce tatsaydım diyeceği de muhakkak. Bu arada adının sık telaffuz edildiği şekilde “karnıbahar” değil, “karnabahar” olduğunu da ekleyelim.

1#

Mutfağımızdaki çok çeşitli karnabahar tariflerinden birini uygulamaya önce sebzenin tazesini seçmekle başlamamız gerekir. Manav tezgâhına vardığımızda üstünde kahverengi lekeler, yapraklarında sararmalar olan karnabaharları değil, parlak beyaz göbeği ve canlı yeşil yaprakları olanları tercih etmeliyiz.

2#

En geleneksel tarifi soğanlı, salçalı karnabahar yemeğidir. İçine yakıştığı için kıymalısı da sıkça yapılır. Sayfanın başında söz ettiğimiz koku probleminin önüne geçmenin de çok basit yolları bulunur. Sebzeyi pişirmeden önce tuzlu suda bekletmek, haşlama suyuna süt, defneyaprağı veya bir kaşık sirke katmak onlardan bazılarıdır.

3#

Karnabaharın en lezzetli tariflerinden biri de fırında yapılanıdır. Hafif tuzlu suda haşlanan karnabaharlar fırın tepsisine dizilir, üzerine beşamel sos, onun da üzerine rendelenmiş kaşar peyniri dökülerek 180 derecelik ısıda pişirilir. Karnabaharın pişirildiği bu tarifte bilinmesi gereken sebzenin çok fazla haşlanmaması gerektiğidir.

4#

İster kremalısını yapın ister sütlüsünü, isterseniz salçalı ya da peynirlisini… Kış günlerinde içinizi ısıtacak karnabahar çorbasının farklı damaklara hitap eden tarifleri bulunuyor. Ayrıca, içine farklı sebzelerin de katıldığı karnabahar çorbası, annelerin bebekleri için özellikle tercih ettiği besinlerden biridir.

5#

Kas ve kemik sağlığını güçlendirdiği bilinen karnabahar, vejetaryenlerin de gözde sebzeleri arasında geçer. Diğer pek çok besin gibi pişirdikçe, kaynattıkça vitamin değerlerini kaybettiğinden vejetaryenler tarafından en çok da çiğ tüketilir. Karnabaharı çiğ olarak tüketmenin en güzel yollarından biri şüphesiz ki çeşit çeşit salatasını yapmaktır.

6#

Kızartma sevenler için de uygun bir besindir. Önce karnabaharları tuzlu suda haşlayabilir, sonra un, süt, yumurtadan oluşan sosa bulayarak kızgın yağda kızartabilirsiniz. Böylece tıpkı çıtır tavuk parçaları gibi leziz karnabahar parçaları elde edebilirsiniz. Servis için tabağa aldığınızda üstüne sarımsaklı yoğurt ve kırmızıbiber eklemeyi de ihmal etmeyin.

7#

Bildiğimiz karnabahar, ortasında yoğun tanecikli beyaz çiçeği ve kenarlarında yeşil yaprakları olan bir sebzedir. Lahana, Brüksel lahanası ve brokoli ile aynı familyadan, yani turpgillerdendir. Fakat karnabaharın farklı türleri de yok değil. Örneğin göbeğindeki çiçeğin rengi yeşil, mor, turuncu, sarı olan karnabaharlar da bulunuyor.

 835 okunma

akin aksoy