Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
19710
post-template-default,single,single-post,postid-19710,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

BALİNALAR: EN KÜÇÜĞÜ BİLE DEV GİBİ GÖRÜNEN CANLILAR

Bilim dünyasından yansıyan haberlere göre, mavi balina bir zamanlar küçük bir hayvanmış, tabii yaklaşık 50 milyon yıl kadar önce… Bizim zamanımızdaki boyutları ise resmen “dev” kelimesiyle karşılanabiliyor. Diğer balinaların durumu da çok farklı değil, en küçük türlerine baktığımızda bile “seni minik sevimli” diyemeyeceğimiz kadar büyük görünüyorlar. Anladığınız üzere balina türleri sayfamızın konukları…

1#

Bırakın denizlerin en büyük canlısı olmayı, hayvanlar âleminin en büyük üyesi kabul edilen mavi balina, ironik biçimde minicik hatta mikroskobik boyuttaki deniz canlılarını yiyerek beslenir. Bu dev balinaların bildiğimiz anlamda kesmeye, çiğnemeye yarayan dişleri bulunmaz.

2#

Sırt kamburunu dışarı çıkararak suya daldığı için bu adı ona balıkçılar vermiş. Baş kısmı oldukça farklı olan kambur balinanın da dişleri yoktur, daha doğrusu diğer dişsiz balinalar gibi diş yerine balina çubuğu denen yapılara sahiptirler.

3#

Mavi balinadan sonra ikinci büyük balina olan oluklu balinanın da dişleri bulunmaz ve onun da dişlerinin yerinde 500’e yakın balina çubuğu bulunur. Dişsiz balinaların tümü süzme yöntemiyle beslenirler, yani kril ve plankton denen küçük canlıları suyla birlikte ağızlarına alıp bu çubuklarda tutarak süzerler.

4#

Dişli balinaların en büyüğü olan İspermeçet balinasının 20’şer cm. uzunluğunda 40 kadar dişi bulunur. Küt kafa yapısı vücut büyüklüğünün üçte biri kadardır. Uzunluğu yaklaşık 18 metre, ağırlığı 45 ton olan İspermeçetler suda yatay değil dik bir biçimde uyurlar.

5#

52 hertz balinasının adı çıkardığı yüksek frekanslı sesten geliyor ve bu ses nedeniyle dünyanın en yalnız balinası olarak niteleniyor. 25 hertze kadar ses çıkaran farklı balina türleri bulunuyor ama 52 hertz balinasının sesini algılayamayan balinalar onu fark edemiyor.

6#

Diğer balina türlerine göre küçük olan beyaz balina 5 metreye kadar uzayabiliyor. Boyun omurları kaynamamış olduğu için diğer balinaların aksine kafasını oynatabilmekte. Tamamen beyaz olan balinalar aslında doğduklarında gri rengindedirler ama olgunlaştıkça beyazlaşırlar.

7#

Siyah ya da koyu gri renkte olan buzul balinası 70 tona kadar ulaşabilen ağırlığı ile dev balinalar arasında gösterilebilir. Yaşam alanı Kuzey Atlas Okyanusu’dur ve ne yazık ki balina türlerinin çoğunda olduğu gibi soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıyadır.

 3,201 okunma

akin aksoy