8 Madde İle Yeşilçam’ın Zarif Güzeli Filiz Akın
Çevirdikleri film sayısı yüzleri aşan, Türk Sineması’nın temel harcını karan sanatçılarımız vardır. Filiz Akın adı geçtiğinde önce güzelliğinden, zarafetinden söz edilmeye başlanır ama o her şeyden önce sinemamızın temelini atan sanatçılarımızdandır. Listemizde 8 madde ile Yeşilçam’ın zarif güzeli Filiz Akın’ı konuk ediyoruz.
Türk Sineması’nda başroldeki kadın oyuncuların tamamının esmer olduğu dönemlerde Filiz Akın sarışın haliyle dikkatleri üzerine çekmişti. Ama o “fettan” değil kırılgandı, yani alışılmışın dışında bir sarışın olarak hikâyenin daima iyi tarafındaydı.
“Artist” olma talebi de yoktu aslında… Arkadaşının annesi çok ısrar edince Artist dergisinin yarışmasına bir fotoğrafını göndermiş ve birinci olmuştu. Kimselere güvenemediği için Ankara’ya tekliflerle gelen dergi yöneticilerini, yapımcıları geri çevirmiş ama kendisi için Ankara’ya gelenlerden biri Memduh Ün olunca iş değişmişti. Sonraki aşamada annesiyle birlikte İstanbul’a taşınmak vardı.
“Akasyalar Açarken” filminde başrolü iki sarışın, “Altın Çocuk” lakaplı Göksel Arsoy ve sahne adıyla Filiz Akın paylaşıyordu. Asıl adı ise Suna’ydı. 1962 tarihli bu ilk filminden sonra artık sinemada Filiz Akın furyası başlamıştı, 1975 yılına kadar 100’den fazla filmde rol aldı.
Filiz Akın burslu olarak kolejde okumuş ve İstanbul’a gelmek için üniversiteyi bırakmadan önce arkeoloji eğitimi almıştı. Filmlerde de genellikle şehirli zarif hanımefendi rollerine uygun görüldü. Tabii ağzından düşürmediği sakızıyla hırsız Hacer’i oynadığı Yankesici Kız gibi rolleri de yok değildi.
Ediz Hun’la başrolü paylaştığı Ankara Ekspresi’ndeki oyunculuğu ile Altın Portakal En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü kazandı. Esat Mahmut Karakurt’un romanından uyarlanan film o yıl Altın Portakal’da beş ödül kazanmıştı.
1975 yılında sinemayı bıraktı. 80’lere doğru pek çok sanatçı gibi o da eline mikrofonu alıp kısa bir süre sahneye çıktı. 1982-1997 yılları arasında evliliği nedeniyle Paris’te yaşadı.
Sinemamızın dört duayen kadın oyuncusu için “dört yapraklı yonca” ifadesi kullanılır, yani, Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit, Fatma Girik ve Filiz Akın için… “Günahkâr Kadın” filmi ise Filiz Akın ve Türkan Şoray’ın karşılıklı oynadığı tek filmdir.
Filiz Akın okul yıllarından itibaren yazı yazmayı hep sevmişti. Hatta oyuncu olduktan sonra bir süre gazetede “Filiz’in Köşesi’ adı altında yazılar yazdı. Güzelliklere Merhaba, Hayata Merhaba, Lezzete Merhaba ve Genç Kalmak Üzerine isimlerini verdiği dört de kitap kaleme aldı.
1,673 okunma