Türk Sanat Tarihinin Emektar İsmi Erol Günaydın
Erol Günaydın, Türk sahnelerinin en sevilen isimlerinden biri olmasının yanı sıra çok yönlü bir oyuncu olarak da sanat tarihimizde özel bir yer edinmiştir. Tiyatro, sinema ve dizi oyunculuğunun dışında meddah yönünün de bulunması Erol Günaydın’ı özel bir sanatçı kılar. 2012 yılında kaybettiğimiz değerli oyuncumuzun çok yönlü sanat yaşamını anlattığımız listemizle Erol Günaydın karşınızda…
Sanatçı 1933 yılında Akçaabat’ta doğdu fakat daha sonra ailecek Beşiktaş’a yerleştiler ve Erol Günaydın yatılı olarak Galatasaray Lisesi’ne girdi. Henüz okul yıllarında sınıfta yaptığı ufak gösterilerle yeteneğini sergilemeye başladı.
İlk kez Galatasaray Lisesi’nin Tiyatro Kulübünde sahne tozu yutan Günaydın, lisede yakından tanıma fırsatı bulduğu Fransız ekolünü sanat hayatında bir ilham olarak kullandı. Aldığı iyi eğitimin çok yönlü ve kalifiye sanatçı kişiliğindeki etkisi yadsınamaz.
Haldun Dormen Cep Tiyatrosu’nda sergilenen “Papaz Kaçtı” oyunuyla profesyonel aktörlük hayatına adım atan Erol Günaydın, Dormen Tiyatrosu’nun sergilediği “Altın Yumruk”, “Ayı Masalı” gibi birçok oyunda da rol aldı.
Erol Günaydın kariyeri boyunca tiyatrodan hiç vazgeçmedi ve birçok önemli oyunda yer aldı. Bir başka değerli oyuncumuz Ferhan Şensoy ile tiyatro çalışmalarına devam etti ve “Kahraman Bakkal Süper Markete Karşı”, “Soyut Padişah”, “Fişne Bahçesu” gibi oyunlarda usta yeteneğini izleme şansı bulduk.
Sinema kariyerine ise 1960 yılında, Sami Ayanoğlu’nun yönettiği Altan Erbulak ile başrolleri paylaştığı Yeşil Kurbağa filmiyle başladı ve 2010 yılına dek 80’den fazla yapımda aktör ve seslendirmeci olarak rol aldı. Güneşi Gördüm, Pardon, Vur Patlasın Çal Oynasın bu sinema filmlerinin arasındadır.
Ünlü oyuncu televizyon yapımlarında da rol aldı ve sevilerek izlenen birçok televizyon dizisinde rol aldı. Çiçek Taksi’nin Ramazan’ı, Tatlı Kaçıklar’ın Beton Raziye’si, Hırsız Polis’te Aksak’ın Babası, Sinekli Bakkal’ın Ali Küçük’ü olarak evlerimize konuk oldu.
Erol Günaydın’ı eşsiz kılan özelliklerinden biri meddahlık geleneğinin günümüzdeki temsilcisi olarak kabul edilmesi, hatta “Son Meddah” diye anılmasıydı. Lisede İsmail Dümbüllü’nün taklidini yaparak meddahlık geleneğine ilgisini ve yeteneğini sergileyen sanatçı, ileride Dünya Tiyatrolar Günü İsmail Dümbüllü Ödülü’nü kazanacaktı.
Günaydın yeteneğini oyunculuğun her alanında göstermiş, bir seslendirme sanatçısı olarak birçok yapımda yer almıştı. Büyük ilgi gören Yüzüklerin Efendisi Üçlemesi’nin Bilbo Baggins’ini de o seslendirmiş ve sesi Bilbo Baggins karakteri ile kulaklarımıza kazınmıştı. Bir zamanların televizyon fenomeni Disko Kralı’nda müdavim konuk olarak yer almış, Athena grubunun Arsız Gönül müzik klibinde rol almıştı.
1,113 okunma