8 Madde İle Zeus’un Göklerdeki Tahtına En Yakın Yer: Nemrut Dağı
Her yıl dünyanın dört bir yanından turistler Nemrut Dağı’ndan güneşin batışını ve doğuşunu izlemek üzere bu efsanevi dağa akın ederler. Nemrut’un devasa teraslarındaki Tanrı heykellerinin yarattığı büyülü atmosferde Fırat Vadisi üzerinden güneşi izlemek birçok kişinin ölmeden önce yapılacaklar listesinin üst sıralarındadır. Gizemlerle dolu Nemrut Dağı’nı 8 maddelik listemizle ekranlarınıza getiriyoruz.
Doğu ve Batı medeniyetlerinin kesişme noktası, Tanrıların göklerdeki tahtı gibi unvanları olan Nemrut Dağı, Adıyaman’ın Kahta ilçesinde yer alır ve 2150 metre yüksekliğe sahiptir. Ülkemizde iki tane Nemrut Dağı bulunur ve Bitlis’te bulunan diğer Nemrut Dağı şu anda faal olmasa da volkanik bir dağdır.
Nemrut Milli Parkı’nın içinde, Eskikale, Yenikale, Karakuş Tepe ve Cendere Köprüsü bulunmaktadır. Milli parkın içinde bulunan en değerli eserler ise Antiochos Tümülüsü ve dağın üzerindeki 10 metreye yakın yükseklikteki dev heykellerdir.
Nemrut Dağı’nın üzerinde Kommagene Kralı I. Antiochos’un antik mezarı bulunmaktadır ve mezarın çevresinde teraslar şeklinde oluşturulmuş kutsal alanlar, bu alanlarda da çeşitli farklı anlamlar içeren gizemli heykeller bulunur. Dağın üzerindeki tümülüsü ve etrafındaki terasları inceleyen Otto Punchstein ve ekibinin çalışmaları Kommagene Uygarlığı’na ışık tutmuş, Nemrut Dağı mirasının önemini ortaya koymuştur.
Dağın üzerindeki son derece değerli arkeoloji kalıntılardan biri de burada bulunan metreler uzunluğundaki bir kitabedir. Punchstein zorlu çalışmalar sonucunda burada bulunan Grek dilinde yazılmış kitabeyi çözmüş ve bu kitabenin I. Antiochos’un ağzından yazıldığını, Kommagene Uygarlığı ve Nemrut Dağı ile ilgili bilgiler içerdiğini ortaya çıkarmıştır.
Dağın üzerinde konik bir tümülüs bulunur. MÖ I. yüzyıla tarihlenen tümülüsün yapıldığı zaman 55 metre yüksekliğinde olduğu düşünülmektedir, günümüzdeki yüksekliği ise 50, çapı ise 150 metredir. I. Antiochos’un mezarı üzerinde kırma taşlardan oluşturulan tümülüsün üç tarafında kral için yapılan törenlerde kullanılmak üzere yapılmış teraslar bulunur.
Tümülüsün etrafındaki Doğu ve Batı teraslarında yan yana dizilmiş 8 yontma taş üzerinde heykeller, kabartmalar ve yazıtlar bulunur. Bu heykel serisi aslan ve kartal heykelleriyle başlar ve yine aynı sıralamayla sona erer. Ormanların kralı aslan yeryüzündeki gücü, Tanrıların habercisi kartal ise göklerin gücünü temsil eder.
I. Antiochos’un anne tarafı Yunan – Makedonya, baba tarafı ise Pers kökenlidir. Antiochos her iki etnik kökenine de sahip çıkması ve bu çeşitliliği kültürel zenginliğe çevirmesiyle bilinir. Dağın tepesinde yer alan heykellerin bir kısmının yüzü Doğu’ya bir kısmının ise Batı’ya dönük olmasının sebebinin de bu kültürel zenginliği taçlandırmak olduğu düşünülür ve heykellere hem Grek hem de Pers dilinde isimler verilmiş olması da bu düşünceyi destekler niteliktedir.
Dünyadaki en eski horoskop olduğu düşünülen Aslanlı Horoskop, Nemrut Dağı’nın batı terasında yer alır. Horoskopun üzerinde her biri 16 ışından oluşan 3 adet yıldız bulunur ve bu yıldızlar Mars, Merkür ve Jüpiter gezegenlerini belirler.
4,188 okunma