PARA ÇEKME MAKİNESİNİN SERÜVENİ
İngilizce ismi “Automated Teller Machine” olmasından dolayı kısaca ATM olarak bildiğimiz ve bankacılık işlemlerinde yeni bir dönemi başlatan para çekme makinelerinin icat serüvenini yazımızda okuyabilirsiniz.
Hayatımızı oldukça kolaylaştıran ATM’lerin ilk kullanımı 27 Haziran 1967’de gerçekleşir. ATM, aynı zamanda bir banka çalışanı olan İngiliz mucit John Shepherd-Barron tarafından icat edilse de aslında bu fikir çok daha önce filizlenir. 1905’te Osmanlı İmparatorluğu döneminde Gaziantep’te doğan Amerikalı Luther George Simciyan tarafından tasarlanan basit otomatik makineler, Amerika’da 1930’larda kullanılmaya başlansa da pek talep görmediği için bir müddet sonra kullanımdan kalkar.
1960’lara gelindiğinde bankalar insanların hayatında daha önemli bir hâle gelir. İşlemler için uzun sıralar oluşturan müşterilerin ve banka çalışanlarının zamandan tasarruf etmesini amaçlayan John Shepherd-Barron, bu fikri çikolata otomatlarından aldığını belirtir.
İlk ATM, İngiltere’nin Enfield kasabasındaki banka şubesinde halkın kullanımına sunulur ve ilk çekilen para beş sterlin olur. O dönemdeki ATM’lerden günlük para çekme limiti de 10 sterlin olarak belirlenir.
Para çekmek için günümüzde kullanılan banka kartları ya da akıllı telefonlardaki karekod yerine, o günlerde karbon 14 ile işaretlenmiş özel çekler kullanılır. Başlangıçta müşterilere 6 haneli şifre tanımlanması düşünülse de hatırlanmasının zor olacağı ve hata yapma olasılığı da artacağı için 4 haneli şifrede karar kılınır.
Bankalardan kolaylıkla ve sıra beklemeden para çekmek için icat edilen ATM’ler zamanla birçok bankacılık işleminin yapılabildiği cihazlar haline gelir. Günümüzde kartsız işlemlerin de yapılabildiği bankamatikler ülkemizde ilk 1987’de kullanılmaya başlanır.
1,292 okunma