Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
27072
post-template-default,single,single-post,postid-27072,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

ZEBRALARIN GİZEMLİ DÜNYASI

Sadece Afrika’da yaşayan ve atlarla yakın akraba olan zebralar, ilginç desenleri ile doğal yaşamda dikkat çektikleri kadar moda sektöründe kullanılan desenleri ile de sıkça karşımıza çıkıyor. Siyah-beyaz çizgili desenleri gizemini hâlâ korurken, bilim insanları bu desenlerin neden ve nasıl var olduğu üzerine kafa yormaya devam ediyor. Kimi araştırmacılar bu desenlerin; topluluk halinde yaşayan zebraların aslan ve kaplan gibi avcıların av sırasında perspektifini bozmaya yaradığını savunurken, kimi araştırmacılar da uyku hastalığına neden olan çeçe sineklerinden korunmasına yardımcı olduğunu belirtiyor. Gelin vahşi yaşamın evcilleştirilemeyen türü olan zebraları daha yakından tanıyalım.

1#

Vahşi doğada ortalama 25 yıl yaşayan zebralar özel bakım ile 35 – 40 yaşına kadar yaşayabilir.

2#

Yeni doğmuş bir tay yani zebra yavrusu doğar doğmaz hemen ayağa kalkmaya çalışır ve bir saat içinde dörtnala koşabilir.

3#

Zebranın üç farklı türü vardır ve her türün kendine özgü çizgili desenleri bulunur.

4#

Zebralar, avcının peşlerinden koşmasını zorlaştırmak için avcıdan kaçarken zikzak şeklinde hareket eder. Bir zebra 65 kilometre/saat hızla koşabilir.

5#

Anne zebra, yeni doğan yavrusunu kendi sesini ve kokusunu tanıyana kadar yani 2-3 gün boyunca diğer zebralardan uzak tutar. Dişi, yavrularını aile grubundan uzaklaştırır ve aileyi yeni üyesiyle ancak üç gün sonra tanıştırır. Bu, bebeğin annenin kokusunu, sesini ve rengini hatırlaması için yapılır.

6#

Zebralar genellikle atlar gibi ayakta uyurlar.

7#

Yiyecek arayan bir sürü, 50 kilometre yol alabilir ancak zebralar beslendikten sonra her zaman bölgelerine geri döner.

 5,669 okunma

Derya Ülkar